|

Csehországba szállítják a magyar T-72-eseket

Hétfő reggel az Excalibur Defense Kft. megkezdte a Magyar Honvédségtől megvásárolt, a hadrendből kivont 58 darab T-72-es típusú harckocsi elszállítását Csehország területére. A szállítást a vásárló bonyolítja le, amelyhez rendelkezik a szükséges forgalmi engedéllyel.

Az adásvételi szerződés szigorú előírásokat tartalmaz a vevő felé, mivel a harckocsik értékesítése az Európai hagyományos fegyveres erőkről szóló Szerződés (CFE) hatálya alá tartozik, valamint a magyar szabályozás konkrét előírásainak is meg kell felelnie. A vásárló a harckocsikat csak akkor értékesítheti tovább, ha a CFE Szerződés vonatkozó előírásait teljesíti.

A nyírtelki raktárban álló magyar T-72-esek | Forrás: MH Anyagellátó Raktárbázis

A nyírtelki raktárban álló magyar T-72-esek | Forrás: MH Anyagellátó Raktárbázis ,

A CFE Szerződés meghatározza az adott államra vonatkozóan a birtokolható harckocsik maximális mennyiségét, a csökkentés, a rendszerből kivonás, a tárolás, az információcsere és az ellenőrzés szabályait.

Magyarország felelősségteljesen járt el, hiszen úgy adta el a már nem használt harckocsikat, hogy azok nem kerülhetnek embargós országba. A Csehországba szállítás után, – a CFE szerződés szerint – a cseh hatóságok feladata és kötelessége a haditechnikai eszközök kezelésének, felhasználásának, továbbértékesítésének engedélyezése és figyelemmel kísérése.

Forrás: kormany.hu