|

Megkezdheti békefenntartó feladatát a megnövelt létszámú koszovói kontingens

Elérte a teljes műveleti készenlétet a megnövelt létszámú magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 11. váltása. A magyar békefenntartó katonák Koszovóban augusztus 23-án egy ellenőrző gyakorlaton, nemzetközi bizottság előtt bizonyították, hogy felkészültek a rájuk bízott békefenntartói feladatok ellátására.

A Pristinában és Novo Selóban települt magyar békefenntartók az intenzív felkészülés alatt elsősorban agresszív tömeg kezelésére, járőrözésre, ellenőrző-áteresztő pontok működtetésére valamint megfigyelő pontok létesítésére készültek fel. A magyar katonákat a szombati gyakorlaton mutatott teljesítményük alapján egy szakértőkből álló nemzetközi bizottság alkalmasnak ítélte arra, hogy éles helyzetben is bevethetők legyenek. Ezen a minősítő eljáráson minden missziós területre érkező kontingens átesik, csak ezután kezdheti meg feladatát.

Magyar BTR-80 Koszovóban | Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Magyar BTR-80 Koszovóban | Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár ,

A Magyar Honvédség a NATO és a koszovói biztonsági erők felkérésére a már korábban is szolgálatot teljesítő manőverszázada mellett egy újabb századot telepített Koszovóba, így a különböző vezető és támogató elemekkel együtt mintegy 120 fős létszámnövelést hajtott végre. A növelésnek köszönhetően több mint 300 főre növekedett a kontingens létszáma, a katonák augusztus első heteiben érkeztek meg Koszovóba.

A magyar békefenntartók 1995 óta szolgálnak a Nyugat-Balkánon. A térség legjelentősebb stabilizáló ereje a KFOR misszió, amiben hazánk a kezdetektől, 1999 óta vesz részt.

Forrás: kormany.hu