|

Tornadókat telepít Ciprusra Nagy-Britannia

Brit sajtóértesülések szerint az Egyesült Királyság úgy határozott, hogy a hétvégén Ciprusra telepített C-130 Hercules teherszállító mellett Panavia Tornado GR.4/GR.4A vadászbombázókat is a szigetre küld. A felderítő kapacitással is rendelkező harci repülőgépek szükség esetén bevethetők lesznek Észak-Irak felett, ahol a RAF humanitárius bevetéseket teljesít a már említett Hercules segítségével. A Downing Street által is megerősítésre került, hogy a Philip Hammond külügyminiszter által hétfő kora reggel összehívott, rendkívüli ülésen az illetékesek – a 10-es számot kapott határozatban – „kis számú” Tornado és a szükséges kiszolgáló személyzet meghatározatlan idejű áttelepítéséről döntöttek a RAF Akrotiri bázisra.

A vadászbombázók feladata a határozat szerint elsődlegesen a felderítés lesz, egyelőre nem terveznek 10 000 lábnál alacsonyabbra süllyedni az iraki légtérben. A RAF Marham bázis három Tornadó-századának állományából érkező harci gépek azonban szinte biztosan nem fegyvertelenül hajtják majd végre bevetéseiket, és az sem elképzelhetetlen, hogy ha a helyzet úgy hozza, bekapcsolódhatnak a csapásmérő feladatokba a USAF erői mellett.

Brit Tornado GR.4 Farnboroughban

Brit Tornado GR.4 Farnboroughban ,

Mindezekkel együtt a brit külügy erőteljesen hangsúlyozza, hogy egyelőre deklaráltan humanitárius segítségnyújtást kívánnak végezni a térségben, segítendő a több százezer menekült helyzetét. Ennek érdekében települt át hétvégén Ciprusra egy C-130-asuk, mely azóta nem maradt tétlen, ám már sor került egy bevetés-megszakításra: vasárnap éjjel a Punjar-hegységben voltak kénytelenek dolguk végezetlen visszafordulni, mivel a tervezett ledobási zónában – így a hivatalos álláspont – túl sok menekült zsúfolódott össze, és a feladat-végrehajtás során nagy esély lett volna rá, hogy közülük többen megsérülnek, esetleg életüket vesztik.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a RAF felhagyna a hasonló bevetésekkel, Hammond szerint mindössze pontosabb felderítési információkra lesz szükségük, amiket a Tornadók által meg is kapnak hamarosan.