|

Átadásra kész a negyedik JHSV

Befejeződtek az első tag után Spearhead-osztálynak keresztelt nagy sebességű hajócsalád negyedik tagjának, a USNS Fall River (JHSV 4) végső tesztjei.

Az átvételi tesztre július 25-én került sor a Mexikói-öbölben, mely során az Amerikai Haditengerészet felügyelői árgus szemekkel vizslatták a hajó rendszereit mondhatni éles körülmények között operálva. Ezek után más már nincs is hátra, mint hogy a US Navy ezt a hajót is hivatalosan szolgálatba állítsa és a világ egyik távoli pontjára vezényelje.

Repeszt a USNS Spearhead (JHSV-1) | Forrás: Wikipédia

Repeszt a USNS Spearhead (JHSV-1) | Forrás: Wikipédia ,

Mint említettem a Fall River a sorban a negyedik Joint High Speed Vessel (ami nyersfordításban nagyjából annyit tesz, hogy közös nagy sebességű hajó), három testvére már mind aktív szolgálatot teljesítenek a US Navy berkeiben és a világ tengerein. Ezen egységek közül talán a harmadikat, a USNS Millinocketet (JHSV-3) érdemes kiemelni, ugyanis áprilisban a US Navy ezt a hajót nevezte meg tengerészeti railgun fegyverének tesztplatformjaként. Ugyan a JHSV-k eredetileg fegyvertelen többfeladatú szállítóhajóként funkcionálnak, azonban moduláris felépítésük és viszonylag könnyű variálhatóságuk könnyen lehetővé teszik más feladatkörökre való adaptálásukat is. Ezért esett a US Navy választása is az egyik Spearheadre, annak ellenére is, hogy a 2016-ban kezdődő tesztek után nem tervezik rendszeresíteni az új fegyverrendszert a hajóosztályra.