|

Elektronikai hadviselési rendszert tesztelt az MQ-1C UAV-n a US Army

Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege befejezte a NERO (Networked Electronic Warfare Remotely Operated) elektronikai hadviselési (EW) rendszer integrációs tesztjeit a General Atomics MQ-1C Gray Eagle pilóta nélküli repülőgép fedélzetén. A június 2. és 19. között, a Utah állambéli Dugway Proving Ground területén lebonyolított próbák során a NERO-val felszerelt UAV 32 órát repült, ebből 20 órán át volt bekapcsolva az EW-rendszer.

A US Army vezetése már évek óta tervezi egy pilóta nélküli repülőgépek fedélzetéről is alkalmazható EW-rendszer szolgálatba állítását. Ennek érdekében közel két évvel ezelőtt megkezdődött az ember vezette, Afganisztán és Irak felett sikerrel alkalmazott, Beechcraft C-12 repülőgépek platformjára integrált CEASAR (Communications Electronic Attack Surveillance and Reconnaissance) elektronikai hadviselési rendszer átalakítása. Ebből került kifejlesztésre a NERO, mely célzottan UAV-k számára optimalizált mind méretét, mind teljesítményét illetően. A projekt koordinálását a JIEDDO (Joint Improvised Explosive Device Defeat Organization) végezte, a fő vállalkozók pedig a General Atomics, a Raytheon és az indianai Naval Surface Warfare Center voltak.

MQ-1C Gray Eagle NERO-rendszerrel felszerelve | Fotó: US Army

MQ-1C Gray Eagle NERO-rendszerrel felszerelve | Fotó: US Army ,

Clay Ogden, a US Army elektronikai hadviselési szakértője szerint a NERO működése abszolút nem befolyásolja a hordozó MQ-1C-t, arról teljesen biztonságosan működtethető. Véleménye szerint az UAV-fedélzeti EW-rendszerek alkalmazása hosszú távon akár teljesen kiválthatja a szárazföldi erők állományában az ember vezette repülőgépeket, mivel teljesítményük alkalmassá teszi őket erre, ráadásul üzemeltetésük töredéke előbbiekének.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.