|

Uncle Sam nem ereszt

Akár erre is gondolhatott több ezer amerikai állampolgár Pennsylvania államban, mikor a közelmúltban levelet kaptak a Selective Service-től. Elöljáróban annyit, hogy az Egyesült Államokban ezen névre hallgat azon hivatal, mely a potenciálisan besorozható állampolgárokat tartja nyilván.

A szóban forgó hivatal figyelmének központjában elsősorban az Egyesült Államok 18-26 éves kor közti állampolgárai állnak. Ezen korosztály férfi tagjainak törvényi kötelessége regisztrálnia magát a lakosság azon csoportjába, melyből az illetékesek egy esetleges katonai szolgálatra történő behívási kényszer esetén úgymond sorsolni tudnak. Ennek elmulasztása akár 250 000 dollár pénzbírsággal vagy 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható – más kérdés, hogy a legutóbbi ilyen esetre 1986-ban került sor, azaz alapvetően nincs kikényszerítve a dolog. Ugyanakkor anyagi szankciók így is érvényben vannak, hiszen regisztráció nélkül ugranak az ösztöndíjak és az állami munkahelyek, de egyes államokban a jogosítvány is. Nem véletlen, hogy magas a regisztrálok aránya.

Forrás: Selective Service Facebook oldala

Forrás: Selective Service Facebook oldala ,

No de hogy jön ide a megdöbbenő nagyszámú pennsylvaniai? Nos, a szóban forgó címzettek a Selective Service szokásos, a regisztrációs kötelezettségre történő emlékeztető levelét kapták meg – pontosabban az 1800-as évek vége felé született felmenőik nevére…

A címzettek közül már senki sem tartózkodik az élők sorában, hiszen idén a legfiatalabb címzett is 117 éves lenne. Természetesen a Selective Service ezen bakija mögött adatbázis probléma áll, mely hiba a közzétett információk alapján a pennsylvaniai közlekedésügyi minisztériumig vezethető vissza: a Selective Service részére átadásra kerülő mintegy 400 000 rekord átvitele során a folyamatot végrehajtó alkalmazott nem választotta ki az évszázadot, így az 1993 – 1997 tartományon felül mentek az egy évszázaddal korábban születettek adatai is. Ez azért történhetett meg, mert Pennsylvania-ban 2 számjeggyel tárolják le a születési évet – és valamilyen, általunk ismeretlen módon társítják az évszázadot. Ezen adattárolási megoldás miatt nem szúrt szemet a Selective Service-nél sem a tévedés, így június 30-án vígan elkezdték kiküldeni a leveleket 27 218 olyan címzettnek is, akik amúgy a 19. század 90-es éveiben születtek. Hogy valami nagyon nem stimmel, az akkor ütközött ki, mikor július 3-án elkezdtek érkezni a címzettek elszármazottairól a telefonok – ekkorra 14 250 értesítő került egyébként kiküldésre. Hogy ebből emennyi jutott célba, arról nem szól a fáma.