|

Katonai és civil feladatok ellátására is alkalmasak a beszerzett Mi-8-as orosz helikopterek

A honvédelmi tárca által az idén mintegy hárommilliárd forintos honvédelmi forrásból beszerzett használt orosz Mi-8T típusú helikopterek katonai és civil feladatok ellátására is alkalmasak – derül ki Hende Csaba honvédelmi miniszter válaszából, amelyet szerdán a parlament honlapján tettek közzé.

A tárcavezető Demeter Márta írásban feltett kérdésére válaszolt, amelyben a szocialista országgyűlési képviselő a „pár nappal a választások előtt” beszerzett helikopterekről kért tájékoztatást. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja június 23-án benyújtott kérdésében felidézte: április 3-án a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) három, oroszországi nagyjavításon frissen átesett Mi-8T helikoptert szerzett be. Demeter Márta többek között arra volt kíváncsi, hogy mikor és ki döntött a helikopterek beszerzéséről, mekkora összegért szerezték be a helikoptereket.

Munkában a finnektől kapott Mi-8-as |  Fotó: Rácz Tünde

Munkában a finnektől kapott Mi-8-as | Fotó: Rácz Tünde

Hende Csaba honvédelmi miniszter válaszából kiderül, hogy a Mi-8T helikopterek beszerzéséről a Honvédelmi Minisztérium döntött 2014 elején. A szerződést a HM február 28-án kötötte bruttó 2 milliárd 998 millió forint értékben, és a minisztérium teljes egészében a honvédelmi tárca költségvetéséből finanszírozta. Kifejtette továbbá, hogy a helikopterek valamennyi, így a legutóbbi – 2013. szeptember és 2014. március között végrehajtott – ipari nagyjavítását is a Mil Gyártó-Tervező Iroda által feljogosítással bíró javítóüzemekben hajtották végre, biztosítva a helyszíntől független, magas szintű műszaki és repülésbiztonsági elvárások teljesítését.

A beszerzett helikopterek engedélyezett össztechnikai üzemideje jelentős tartalékokkal bír – írta a miniszter, de hozzátette: a pontos adat, valamint az eszközök korábbi szolgálati, illetve üzemeltetési helyükre vonatkozó adatai a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény szerint nem nyilvános információnak minősülnek, így írásbeli válaszában nem adhatott tájékoztatást a képviselőnek.

Hende Csaba kitért arra is, hogy a helikopterek rendszerbe integrálása folyamatban van. Két helikopter esetében már megtörtént az állami légijármű-nyilvántartásba vétel, azok megkapták a típus- és légialkalmassági bizonyítványt is. A harmadik helikopter rendszerbe állításának eljárása a közeljövőben fejeződik be – olvasható a miniszter válaszában.

A HM április elején közölte az MTI-vel, hogy az előzetes terveknek megfelelően megérkeztek a kecskeméti repülőtérre a beszerzett orosz Mi-8-as helikopterek. Az akkori közleményben azt írták, hogy a döntésről a tárca vezetője korábban tájékoztatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét.

Forrás: kormany.hu/MTI