|

ASRAAM-ot kapnak a Jaguarok

India még tovább korszerűsíti a SEPECAT Jaguar típusú harci repülőgépeit, ezúttal az MBDA által fejlesztett és gyártott ASRAAM rakéták kerülnek fel a fegyverpalettára.

Az India Légierő 2009-ben döntötte el, hogy lecseréli R550 Magic 1 típusú légiharc-rakétáit, a váltótípus beszerzésére kiírt NGCCM (New Generation Close Combat Missile) tendert az MBDA által fejlesztett és gyártott ASRAAM (Advanced Short-Range Air-to-Air Missile) nyerte az izraeli Rafael Python-5 ellenében. A július 8-án bejelentett kontraktus értéke 250 millió font.

Az új rakétákat a Cobham által szállított, szárny feletti pilonokon hordozzák majd

Az új rakétákat a Cobham által szállított, szárny feletti pilonokon hordozzák majd ,

A modernizált Jaguarok az élettartam-hosszabbítás mellett új avionikai rendszereket (többek között többfeladatú radart, bevetéstervező számítógépet, EFIS-t, adatrögzítő rendszereket, robotpilótát, besugárzásjelzőt, valamint navigációs rendszereket és közel teljes “üveg” pilótafülkét két nagyméretű kijelzővel) és új hajtóműveket kapnak. A korszerűsítéseknek köszönhetően minden időjárásban alkalmazhatóvá vált a típus, nőttek a levegő-föld és levegő-levegő képességei, emellett még jobban kitolták a kivonás dátumát, a francia-brit típus további 25 évig szolgálatban maradhat Indiában.

Egyelőre azonban nem halad minden simán, tervezési és fejlesztési problémák miatt akadozik a Jaguarok korszerűsítése. Bár a prototípus elkészült és 2012 novemberében a levegőbe emelkedett, a nem tudja hozni az elvárt képességeket, így a projekt 2 éves csúszásban szenved. A tervek szerint 2017-ig modernizálták volna az egyre fogyó flottát, de jelen állás szerint csak 2019-re történhet meg.