|

Oroszok végezhetik a Mistralok karbantartását

Az orosz védelmi miniszter helyettese, Jurij Boriszov elmondta, a hazai hajóipari cégek képesek elvégezni a Mistral-osztályú helikopterhordozó hajók időszakos karbantartási munkálatait.

Mint ismeretes, a francia DCNS és az orosz Rosoboronexport között 2011 júniusában megkötött, 1.6 milliárd dolláros államközi szerződés értelmében a francia fél két darab Mistral-osztályú egységet (Vlagyivosztok és Szevasztopol) gyártat le és ad át Oroszországnak a technikai dokumentációval és logisztikai támogatással megspékelve. Nem utolsó sorban a teljeskörű technológiai transzfer is a csomag része, így a harmadik és negyedik egységet Oroszországban építik majd meg.

A Vlagyivosztok március 5-én hajózott ki első tengeri tesztútjára | Fotó: brunoh, shipspotting.com

A Vlagyivosztok 2014. március 5-én hajózott ki első tengeri tesztútjára | Fotó: brunoh, shipspotting.com ,

brunoh, shipspotting.com">

A hajók legyártása egy dolog, de az időszakos karbantartás elvégzése már más kérdés. A 2014 és 2015 folyamán átadandó Vlagyivosztok és Szevasztopol szervizelését viszont az oroszok nem szeretnék a franciákra bízni, hanem szeretnék azt is saját hatáskörben elvégezni.

Érthető az aggodalom, hisz sem az EU, sem a NATO, sem az USA nem nézi jó szemmel azt, hogy a franciák ilyen potens hajóegységeket szállítanak az „ősellenség” számára, és bár az ukrajnai események ellenére tovább folytatják a hajók gyártását, az oroszok tudják, ha a franciák a hajóegységek átadása után gondolják meg magukat és megtagadják a hajók karbantartását, gondban lehetnek.