|

Újabb 2 Mistral az év végéig?

Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter szerdai bejelentése szerint Moszkva célja, hogy az év vége előtt véglegesen lezárja a Mistral program szerződéskötögetési részét, azaz nyélbe üssék a már Oroszországban megépülő 3. és 4. Mistral-osztályú partraszállást támogató helikopterhordozóról szóló szerződést a franciákkal.

Mint ismert az árról, illetve az áhított technológiai transzferről folytatott hosszas és talán főleg a gallok idegeit őrlő tárgyalási szakasz után Moszkva amolyan Párizsnak szánt karácsonyi ajándékként 2010. december 24-én eresztett meg egy telefonhívást, melyben hivatalossá tették a megrendelés tényét. Jó fél évnyi előkészítés, és további puhítás után a technológiai transzfer kényes elemeit is kiharcolván Moszkva ez év júniusának közepén, mintegy 1,2 milliárd euróért megkötötte az első két, még Franciaországban épülő hajóról szóló szerződét. Ezen két hordozónak a tervek szerint 2014 és 2015 folyamán kellene csatlakoznia a Csendes-óceáni Flottához.

Ka-27 és Ka-29 a Mistral fedélzetén

Helix alfajok – Ka-27 és Ka-29 – a Mistral fedélzetén ,

Nem konkrétan a Mistral vonalon, de az orosz Haditengerészethez kötődően nyilatkozott az orosz kormányfő is. Vlagyimir Putyin a haditengerészet költségvetéséről nyilatkozott a 2011-2020 közti haderőreform kapcsán. Bejelentése szerint a haderőnemek gatyába rázását célzó gigászi program részeként elköltendő 20 billió rubelből a a haditengerészet 4,7 billió rubelnyit csíphet le.

„A cél egy olyan modern flotta felállítása, mely egy sor feladat ellátására alkalmas, a nukleáris elrettentéstől Oroszország külföldön történő képviselésén át a gazdasági érdekek és bioerőforrások védelméig.” – nyilatkozta Vlagyimir Putyin pártjának, az Egyesült Oroszországnak szeptember 5-i, Cserepovecben tartott konferenciáján.

6 hozzászólás “Újabb 2 Mistral az év végéig?”

  1. Financing of Russian Navy’s modernization within the State Arms Program 2011-2020 will be RUR 4.7 trillions, said Russian Prime minister and leader of United Russia Party Vladimir Putin at the party’s interregional conference held in Cherepovets on Sept 5.

    —–

    A trillió a legtöbb nyelven milliárdszor milliárdot jelent: 1018. Kiírva 1 000 000 000 000 000 000 (egytrillió). A trilliót jelentő SI prefixum: exa.

    Angol nyelvterületen, Oroszországban, Braziliában, Törökországban és Görögországban a trillió alatt ezerszer milliárdot, azaz 1012-t értenek (ami a magyar billiónak felel meg).

    Én magyarul írtam eleve az összeget, ergo ne angol billion-ként tessék kezelni :)

  2. Érdemes hozzátenni, hogy a Mistral dokkhajók megrendelése jót tett a KA-52 Alligator harci helikoptereknek is, mert jócskán felfuttatják a gyártásukat. Több mint 100 Alligátort rendelnek a Mistrálokhoz, és mivel a nagyobb darabszám olcsóbb egységárat eredményezhet, így jó esély van rá, hogy a szárazföldi haderőnek is több példányt fognak rendelni belőle.

    http://rusnavy.com/news/navy/index.php?ELEMENT_ID=12922

    Érdekes a cikket kísérő fotó is. Egy KA-52 készül a landolásra a most felújított Udaloy osztályú romboló, a Vice-Admiral Kulakov fedélzetére. Ezeken a hajókon eddig csak a mostani posztban is látható Helix típusú heikopterek voltak rendszeresítve…