|

Párizs: „egyelőre még” érvényes a Mistral szerződés

Franciaország a napokban újfent megerősítette, hogy bár a nyugat és Oroszország viszonya jelenleg továbbra is romlóban van az ukrajnai fejlemények okán, ettől még a 2011-ben megköttetett Mistral szerződés teljesítése „egyelőre” nincs veszélyben.

Francois Hollande francia elnök minderről még a hétvégén, Németországban nyilatkozott, ahol 2 napos tárgyalást folytatott Angela Merkel német kancellárral az ukrajnai események kapcsán.

Mint ismert lehet Franciaország az ukrajnai események kezdetének idejében, cirka 2 hónappal ezelőtt jelezte, miszerint alakulhatnak úgy a dolgok, hogy leállítják a Mistral-osztályú helikopterhordozóknak Oroszország részére történő építését. Ezen lehetséges szankció első körös belebegtetése kicsit erősnek bizonyult, mert Párizs részéről szinte azonnal korrigálták a korábbi nyilatkozatukat, hogy ezen lépésre igazából csak egy összeurópai szankció esetében kerülne sor. Mint akkor írtunk róla természetesen Moszkva is gyorsan lereagálta a dolgokat – nagyjából úgy, hogy „semmi gond, ez esetben kérjük vissza a pénzünket, a két hajó általunk legyártott elemeit, illetve a jövőben nem kell számítani további védelmi megrendelésekre”.

Mindeközben az Oroszországgal szembeni további szankciókat erőltető Egyesült Államok újfent aggodalmát fejezte ki a már a megkötésekor is nagy port felkavart francia – orosz üzlettel kapcsolatban.

A 2 Mistral-osztályú helikopter-hordozó leszállításának leállítása persze meglehetősen valószínűtlen, így az első hordozó, a tengeri tesztjeit végző Vlagyivosztok átadása az idei év októberéig, míg testvérhajójának, a Szevasztopolnak a leszállítása 2015 folyamán meg fog történni.

A Vlagyivosztok március 5-én hajózott ki első tengeri tesztútjára. | Fotó: brunoh, shipspotting.com

A Vlagyivosztok 2014. március 5-én hajózott ki első tengeri tesztútjára | Fotó: brunoh, shipspotting.com ,

brunoh, shipspotting.com">