|

Vegyes vállalatot alapít a német KMW és a francia Nexter

A közelmúltban jelentős állomáshoz érkezett a 2 nagyobb európai, szárazföldi haditechnikában érdekelt vállalat közös ernyő alá terelése: vegyes vállalat létrehozásáról szóló megállapodásig jutott a francia állam tulajdonában lévő Nexter Systems és a német Bode család tulajdonában lévő Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

A kiadott sajtóközlemény alapján a 2015-ös év elejéig lezárandó megállapodás eredményeként 2015 folyamán létrejövő új vegyes vállalatban 50-50 százalék lesz a felek tulajdona – a megállapodás szerint pedig ezen új vegyes vállalat lesz a KMW és Nexter részvényeinek egyedüli tulajdonosa. A Les Échos gazdasági napilap értesülései szerint a francia állam ezen felül aranyrészvénnyel fog rendelkezni Franciaország lőszer ellátásának minden körülmény köztis szavatolása érdekében. (A Nexter profiljában többek között a lőszergyártás is szerepel.)

Az először bő 1 évvel ezelőtt publikussá vált puhatolózások mostanra beérő eredményét mindkét fél igen fontosnak tartja az európai védelmi szektor szempontjából – elég csak arra gondolni, hogy a francia védelmi miniszter által szimplán a szárazföldi Airbus-nak nevezett vegyes vállalat komolyabb tényezővé válik az globális exportpiacon.

A Nexter és a KMW egymást kiegészítő profilja mellett vannak bőven átfedések is – elég ha a Leclerc, illetve az exportpiacon nagyságrendekkel sikeresebb Leopard 2 harckocsikra gondolunk.