|

Nyugdíjba vonultak a francia Mirage F1-esek

A Francia Légierő kivonta állományából az utolsó Dassault Mirage F1 típusú vadászbombázót. A gall masina már csak három országban áll hadrendben.

Kivonta aktív szolgálatból az utolsó századnyi Dassault Mirage F1 típusú vadászbombázót Franciaország. A Mont-de-Marsanban települő felderítő egység 14 gépe (11 darab F1CR és 3 darab F1B) június 13-án hajtotta végre búcsúrepülését, melynek alkalmából 4 példányt díszfestéssel láttak el.

A gépeket hamarosan átszállítják Châteaudunba, ahol tartós tárolásba helyezik őket. A konzerválás oka nem csak a gondoskodás és előrelátás, 4 példány részt vesz a párizsi „Bastille Nap”-on.

Fotó: Dean West

Fotó: Dean West ,

Franciaország pont 40 évig üzemeltette a típust, az első példány 1974-ben állt hadrendbe és összesen 246 darabot rendszeresítettek. Eleinte elfogóvadász és csapásmérő szerepkörben alkalmazták, később a Mirage 2000 és a Rafale hadrendbe állásával háttérbe szorult, végül már csak felderítőként számítottak rá.

A franciák lépésével már csak három ország üzemelteti a típust: Gabon, Líbia és Marokkó összesen 57 példányt tart hadrendben.