|

Rajtaütés

Szakharcászati foglalkozáson vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái a hajdúhadházi gyakorlótéren az elmúlt napokban. A komplex felkészítés mintegy főpróbája a júniusban, Szlovéniában esedékes Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force − MLF) gyakorlatának, amelyen az olasz és szlovén katonák mellett magyarok is részt vesznek.

Rajtaütés - szakharcászati foglalkozás Hajdúhadházán | Fotó: Galovtsik Gábor

Rajtaütés – szakharcászati foglalkozás Hajdúhadházán | Fotó: Galovtsik Gábor ,

A Bocskai-dandár katonái évek óta aktív szerepet játszanak az olasz−szlovén−magyar MLF (Multinational Land Force) tevékenységében. Az MLF-részvételből adódó teendőkre készülve a héten a békefenntartói feladatokat gyakorolta a debreceni alakulat 39. Lövészzászlóaljának kijelölt százada a hajdúhadházi gyakorlótér dombjai között. A BTR páncélozott harcjárművek gyűrűjében megtartott eligazításon a foglalkozásvezető főhadnagy egy összetett, szimulált harcfeladatot vázolt fel, miszerint egy bázisra tartó katonai járműoszlopot ért ellenséges rajtaütést kell majd a századnak elhárítania. Ez szóban nagyon egyszerűnek hangzott, a későbbiekben viszont kiderült: a gyakorlat minden mozzanata valós missziós tapasztalatokra épült.

Rajtaütés - szakharcászati foglalkozás Hajdúhadházán | Fotó: Galovtsik Gábor

Rajtaütés – szakharcászati foglalkozás Hajdúhadházán | Fotó: Galovtsik Gábor ,

Az egyeztetést követően a rajparancsnokok elindultak saját egységeik felé. „A felkészülés már több mint egy hónapja folyik” – magyarázta Gál József őrnagy, a 39. Lövészzászlóalj törzsfőnöke. Hozzátette: a század feladata elsősorban az, hogy felkészüljön olyan missziós területeken várható kihívásokra, mint például a konvojkísérés, VIP személy kísérése, ellenőrző-áteresztő pontok (EÁP) működtetése, valamint légimozgékonyságú feladatok ellátása.

Pár perces autókázás után érkeztünk a gyakorlat első mozzanatának színhelyére, ahol a század egy ellenőrző-áteresztő pontot működtetett. A forgatókönyvnek megfelelően a távolban hirtelen egy tehergépjármű tűnt fel, amely „határozottan közeledett” az EÁP felé. Ezt látva az egyik terepjáró keresztbe állt az úton, egy katona pedig az egyezményes jelet használva állította meg a járművet. A biztosítókatonák lassan, egymást fedezve közelítették meg a teherautót, majd felszólították az utasokat, hogy hagyják el a gépjárművet.

A fülkéből egy hevesen gesztikuláló alak szállt ki, aki nagy hangon, felháborodva tiltakozott az eljárás ellen. Mialatt a terepjáró géppuskása folyamatosan szemmel tartotta a sofőrt, a jármű platójáról előkerült egy másik személy is, akiről kiderült, hogy körözik. A jármű utasait ezután – természetesen folyamatos biztosítás mellett – a ruházatátvizsgálás helyszínére vezették, ahol egyikük ruhájában egy fegyvert találtak…

Rajtaütés - szakharcászati foglalkozás Hajdúhadházán | Fotó: Galovtsik Gábor

Rajtaütés – szakharcászati foglalkozás Hajdúhadházán | Fotó: Galovtsik Gábor ,

Pár kilométerrel távolabb, a gyakorlóteret sűrűn szegdelő dombok egyikén „civil” fegyveresek arra készültek, hogy megtámadják a bázisra tartó járműveket. A kanyargós úton, a távolban már fel is tűnt a konvoj… A rajtaütés a második gépkocsit érte, a benne ülők azonnal viszonozták a tüzet. Az ilyen helyzetekre kidolgozott eljárásoknak megfelelően a menetoszlop terepjárói − betartva az egymás közti távolságot −, igyekeztek tűzfedezetet biztosítani sérült társuknak. Az intenzív tűzharcban a konvoj géppuskásai hamar kiiktatták az ellenséges gránátvetőst, a „rókalyukakban” meghúzódó többi fegyveres azonban továbbra is folyamatosan tüzelt.

Pillanatokkal később BTR-ek érkeztek a megtámadott konvoj segítségére. A páncélosokkal megerősített gyalogság hamar legyűrte a maradék ellenállást, az újonnan érkezett katonák pedig biztosították a helyszínt a sebesültek elszállításáig.

A gyakorlat végén lépésről lépésre értékelték a végrehajtást, az értékelés során a század parancsnoka a felmerült hibákra hívta fel a figyelmet. Ezek kijavítása sokszor életeket menthet egy valós helyzetben.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár