|

Bevetésre készen az ausztrál JASSM

Az utolsó tesztek lezárásának ünnepélyes bejelentését maga a védelmi miniszter, David Johnston szenátor tette, vagyis a Project AIR 5418 elnevezésű időszak a végéhez ért.

„A JASSM (Joint Air-to-Surface Stand off Missile) immáron készen áll a szolgálatba állításra, hogy a különleges képességű, nagy hatótávolságú rakéta teljesítse a Légierő jövőbeni igényeit. Az AGM-158A sikeres integrációja kulcsszerepet játszik a csapásmérő képesség biztosításában, s ezzel együtt abban is, hogy képes lesz a Légierő felmerülő műveleti igényeit kiszolgálni” – nyilatkozta a védelmi miniszter.

Ha lehet hinni a kép készítőjének, épp az ausztrálok egyik Lódarazsának szárnya alatt pózol az AGM-158A | Forrás: keypublishing.com

Ha lehet hinni a kép készítőjének, épp az ausztrálok egyik Lódarazsának szárnya alatt pózol az AGM-158A | Forrás: keypublishing.com ,

„A JASSM tervezésekor kritérium volt, hogy képes legyen nagy értékű, erősen védett célpontok megsemmisítésére, mint például a megerősítet bunkerek, vagy épp hajszálpontos becsapódással kiiktatni radar és kommunikációs berendezéseket. Nagyszerű eredmény ez a Légierő számára és mérföldkövet képvisel légi harcászati képességeink fejlődésében” – közölte az alkalmat megragadva Geoff Brown légi marsall, a Légierő Parancsnoka.

Az AGM-158A JASSM az Egyesült Államok Légiereje által fejlesztett, nagy hatótávolságú irányított rakéta, mely 1000 fontos (453,59 kg) harci részét több mint 300 km távolságra képes eljuttatni. A kezdeti műveleti képességet 2011-ben tudhatta magáénak az eszköz, miután a Woomera tesztbázison (Dél-Ausztrália) sikeres indításra került sor.

Forrás: defenceindustrydaily.com

Forrás: defenceindustrydaily.com ,

Az 1995. óta fejlesztett csökkentett észlelhetőségű csapásmérő fegyver fejlődése nem volt épp zökkenőmentes. Első körben a programot pénzügyi nehézségek sújtották (a költségtúllépésért a menedzsment volt kikiáltva felelősnek), majd az 1999-ben végrehajtott sikeres repülési tesztek után a gyártás 2001-ben megindult. A kezdeti vizsgálatokat két rakéta sikertelen tesztje hátráltatta, majd három hónapos reszelgetés után következett két, szintén kudarccal végződő indítási kísérlet is, amely után – habár a Pentagon 68 millió dollárt biztosított a megbízhatóság javítására – 2008 tavaszáig bizonytalan volt a projekt jövője. Végül a fejlesztő Lockheed Martin vállalta, hogy szigorítanak a minőségellenőrzésen és a stand-off rakéta ára nem fog az egekbe szökni.

Az ausztrál vonalat kihangsúlyozva, 2006-ban döntöttek az eszköz megvásárlására Hornet vadászrepülőgépeik mellé, miután az F-111 flotta és AGM-142 Popeye e kategóriájú fegyverzete kivonásra került. A beszerzés során a szintén tengerentúli SLAM-ER és az európai Taurus KEPD-350 ellenében aratott diadalt.

F-111 és az AGM-142 Popeye | Forrás: defencetalk.com

F-111 és az AGM-142 Popeye | Forrás: defencetalk.com ,

A Teledyne CAE J402 típusú sugárhajtómű által repített szubszonikus sebességtartományban operáló robotrepülőgép szárnyai az indítás után automatikusan kinyílnak, hogy GPS és inerciális navigációs rendszer által irányítva a célhoz érkezzen, ahol a célfelismerést infravörös képalkotó rendszer végzi el. A beépített adatátviteli rendszer a repülés folyamán továbbítja az indító repülőgép felé állapotát és helyzetét, ezáltal kapva pontosabb képet a bevetés eredményéről.