|

Az Elbit Systems terepjáróra telepíthető aknavető rendszert mutatott be

A technológia fejlődésének köszönhetően nem csak a fegyverekből kilőtt lövedékek fejlődtek, hanem maguk a fegyverek is. Az újabban páncélozott platformra telepített aknavetők teljesítményével vásárlóik úgy tűnik elégedettek, azonban a felhasználói kör kibővítése érdekében az izraeli vállaltnál nem álltak le a fejlesztésekkel.

Az új, szabadalmaztatott, csökkentett reakcióerejű aknavető rendszer kifejlesztését a maximális tűzerő és a mobilitás együttes biztosítása indokolta. A második generációt képviselő 120mm űrméretű RMS (Recoil Mortar System) visszaható erejét sikerült a korábbi 30 tonnáról 10 tonna alá csökkenteni, így már olyan katonai járművek „fedélzetéről” is alkalmazható, mint a Humvee.

Forrás: armyrecognition.com

Forrás: armyrecognition.com ,

A SOLTAM SPEAR névre hallgató fejlesztése egy könnyű, moduláris felépítésű rendszer, mely lehetővé teszi a helikopter, avagy teherszállító repülőgép fedélzetén történő célba juttatást, valamint a hordozóplatform off-road képességeit kihasználva sokkal közvetlenebb tüzérségi támogatást nyújt a csapatok számára, a célpontok szélesebb skálája ellen.

A SPEAR navigációs és élvonalbeli tűzvezető rendszerrel, automatikus célzást és „célra állást” végző berendezéssel van felszerelve, amelyek mind hozzájárulnak a teljesen autonóm működés elősegítése mellett a tűzgyorsaság valamint a pontosság (körkörös szórása 30 méteren belül van) biztosításához is. Továbbá fejlett adatgyűjtő és azonosító eszközökkel látták el, hogy a személyzet biztonsága mellett a helyzet minél jobb átláthatósága is a kezelők rendelkezésére álljon. Alkalmazása tekintetében lehet önálló telepítésű vagy működhet nagyobb tüzérségi egység részeként is, emellett kompatibilis minden más ilyen méretű sima csövű aknavetővel és annak lőszerével is.

Forrás: defense-update.com

Forrás: defense-update.com ,

„A SPEAR aknavetőrendszer vásárlóink lehetőségeit kibővíti, számunkra pedig vezető pozíciót biztosít a világpiacon. A SPEAR feladata a pontos, nagy tűzerő biztosítása a mobilitás fenntartása mellett, mélyen a hadműveleti területen belül, hozzájárulva a különleges erők tevékenységéhez. Az Elbit C4I rendszerével kombinálva a SPEAR az érzékelők adatainak segítségével gyors reakciót ígér a fenyegetésekre, ezzel is növelve a szárazföldi erők harcértékét” – jegyezte meg Yehuda (Udi) Vered, az Elbit Systems Land és C4I vezérigazgatója.

Méretben az Elbitnek állhat a zászló, konkurencia azonban akad. A spanyol Expal EIMOS elnevezésű tüzérségi eszköze hasonló kialakítással büszkélkedhet, azonban tűzerőben (egyelőre) a 81mm vagy 60mm űrméretű aknavetőket támogatják. A pontosság biztosítása érdekében ők a tüzérségi eszközök támogatására kifejlesztett TECHFIRE rendszert favorizálják, melyhez GPS, lézeres távmérő és tehetetlenségi navigáció is kapcsolható az automatikus ballisztikai számítások kiegészítésére.

Az európai vetélytárs EIMOS platformjának belső kialakítása az Integrált Aknavető Rendszerrel a fedélzeten | Forrás: armyrecognition.com

Az európai vetélytárs EIMOS platformjának belső kialakítása az Integrált Aknavető Rendszerrel a fedélzeten | Forrás: armyrecognition.com ,