|

Mégiscsak lesz LCS a RIMPAC-en

A korábbi hírekkel ellentétben mégiscsak jelen lesznek LCS hajók a következő hónapban kezdődő nagy szabású RIMPCAC, avagy Rim of the Pacific hadgyakorlaton. Úgy tűnik a U.S. Navy beláthatta, hogy nem jó stratégia, hogy mondhatni mindenféle hajótípus mellett pont a fenyegetett sorsú Littoral Combat Ship hajók maradnak ki a felvonultatásból.

A korábbi döntést az LCS-ek távol maradásáról azzal indokolták, hogy a szóban forgó hajók, illetve moduljaik tesztelése, összességében a két hajóosztálynak a haditengerészet kötelékébe integrálása prioritást élvez, nem kívánják ennek az ütemezését megbolygatni. Azt ugyanakkor itt meg kell jegyezni, hogy a nemrégiben hadrendbe állított, San Diego-i honi kikötőjű USS Coronado (LCS 4) mindenképpen részt vett volna a RIMPAC Kalifornia partjai menti eseményein, ám a Hawaii térségében, azaz az LCS-ek otthonától relatíve távol tartandó gyakorlatokra nem küldtek volna se Freedom-, de Independence-osztályú LCS hajókat a Navy illetékesei.

A USS Coronadó 2014 áprilisának elején lett hadrendbe állítva. | Fotó: Keith DeVinney, U.S. Navy

A USS Coronadó 2014 áprilisának elején lett hadrendbe állítva. | Fotó: Keith DeVinney, U.S. Navy ,

Menet közben azonban győzhetett azon fél, mely nyilvánvalóan úgy vélte, hogy egyrészt ha már hadrendben vannak ezen hajók, használják is őket, másrészt az LCS program történetét ismerve célszerű lenne kihasználni minden „ingyen reklámot” nem pedig hatalmas céltáblát állítani a típus ellendrukkerei számára.

Ezen fordulat értelmében az idei RIMPAC-en két Independence-osztályú hajó is részt vesz: a már említett USS Coronadó Kalifornia partjai mentén, míg a hajóosztály névadója, a USS Independence (LCS 2) a Hawaii környéki vizeken szerepel majd.

Mint ismert lehet az LCS-ek számára nem ez lesz az első RIMPAC szereplés, lévén a Freedom-osztályú USS Freedom (LCS 1) részt vett a RIMPAC 2010 hadgyakorlaton, ám a 2012-es gyakorlatra se Freedom-, de Independence-osztályú hajót nem küldött a haditengerészet.