|

Közelmúltbéli balesetek: Mirage, Harrier és a többiek

A közelmúltban több olyan repülőesemény is történt, mely géptöréssel végződött, sajnos akadt olyan is, mely emberéleteket követelt.

Május 9-én, helyi idő szerint 13 óra 26 perckor elvesztette egyik McDonnell Douglas AV-8B Harrier II típusú repülőgépét az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogsága. Az arizonai Sacaton közelében bekövetkező balesetet hajtóműhiba okozta, a pilóta sikeresen katapultált és kisebb sérülésekkel megúszta a kalandot.

Forrás: ABC15 Arizona

Forrás: ABC15 Arizona ,

Ugyanazon a napon a Török Légierő egyik IAI Heron típusú pilóta nélküli repülőgépe is veszteséglistára került. A felderítő repülőgép Törökország déli részén, Sarıkoç falu mellett csapódott a földnek egyelőre ismeretlen okokból.

Május 12-én, helyi idő szerint 16 óra 30 perckor szántóföldre zuhant a Francia Légierő egyik Mirage 2000-5F típusú vadászbombázója. A pilóta időben katapultált, a földön sem sérült meg senki. Az esetre Baroches közelében került sor, mintegy 100 kilométerre a gép honi bázisától, a Luxeuil támaszponttól. A baleset okai egyelőre tisztázatlanok.

Fotó: USAF

Fotó: USAF ,

Szintén a hétfői napon vesztette el egyik Harbin Yunshuji Y-12-II típusú szállítógépét a Kenyai Légierő. A gép Manderából tartott Nairobiba két tervezett leszállással (El Wak és Garissa), ám az El Wakból történő felszállás közben egyelőre ismeretlen okból lezuhant. A gép fedélzetén tartózkodó 12 fő közül az egyik pilóta életét vesztette a balesetben, a többiek különböző súlyosságú sérüléseket szereztek.