|

Nem alternatíva az A-10-esek lekonzerválása

Ugyan az elmúlt időszakban a korábbihoz képest kevésbé volt a sajtó figyelmének központjában, ám az A-10-es sorsa kapcsán ettől még továbbra is zajlik a vita – melyben továbbra sincs közös nevező a két ellenérdekelt fél, avagy a légierő és a törvényhozás egyes illetékesei között.

Hamarosan nem csak fegyverekkel harcolhat a terroristák ellen

Hamarosan nem csak fegyverekkel harcolhat a terroristák ellen ,

A legfrissebb fejlemény az, hogy az A-10 hadrendben tartása mellett pálcát törők táborát vezető 4 befolyásos szenátor nem tekinti elfogadhatónak a képviselőháznak a védelmi minisztériumot is felügyelő bizottságában megfogalmazott azon kompromisszumos javaslatot, mely ugyan megkötné a légierő kezét az A-10 végleges kivonása kapcsán, de cserébe anyagi könnyítést adna neki azáltal, hogy megengedné a típus Davis Monthan-i tárolását.

A javaslatban konkrétabban az szerepel, hogy a légierő csak az esetben kapna pénzt az A-10-es 2015-ben megkezdendő deaktiválására, ha minden egyes gép ún. „Type-1000” jelölésű lekonzerváláson esne át. Ez egy olyan tárolási mód melyben az érintett gépek állapota a legközelebbi az aktív állapothoz, szükség esetén gyorsan, problémamentesen reaktiválhatóak.

Ezen fejleményre reagálva az A-10 megmentéséért vívott harc vezéralakjának számító Kelly Ayotte szenátor asszony mellet John McCain és további 6 szenátor foglalta írásba, hogy a gépek tárolását nem kompromisszumnak, hanem kapitulálásnak tekintik. Nyilatkozatukban kihangsúlyozták, hogy természetesen nem tekintenek úgy az A-10-re, mint egy örökkévalóságig szolgálatban tartható típusra, és megértik a légierő nehéz anyagi helyzetét, ám azon álláspontjukon nem változtatnak, hogy a légierő részéről nagyon elhibázott döntés lenne a jelenleg utód nélküli típus idő előtti nyugalmazása, így továbbra is az A-10 flotta (2015-ös) finanszírozását kérelmezik.