|

A U.S. Navy eddig legnagyobb megrendelése és a Virginiák

Az Amerikai Haditengerészet tengeralattjáró-flottájának bővítésére 10 darab Virginia-osztályú tengeralattjárót rendelt és ezzel fennállásának legnagyobb egyösszegű szerződését kötötte meg, 17,8 milliárd dollár értékben.

A teljes kivitelezés azonban még ennél is többe kerül, ugyanis a jelenlegi szerződést megelőzően az első, egyelőre SSN-792 néven futó Virginia anyagbeszerzésére már kötöttek egy megállapodást a hajóosztályt gondozó General Dynamics Electric Boat részlegével 2012 április 17-én, illetve az azt követő SSN-793 és -794 számúakra is még az év decemberében. Mindent összevetve a mostani gigaszerződést több kisebb megállapodás előzte még meg mintegy félmilliárd dollár értékben. Egyébként ez utóbbinak köszönhető az is, hogy a csomag első tengeralattjárójának az építését május elsején hivatalosan is megkezdték.

A második Virginia-csokorban rendelt USS Minesota (SSN-783) még Newport News-ban 2012-ben | Forrás: navaltoday.com

A második Virginia-csokorban rendelt USS Minesota (SSN-783) még Newport News-ban 2012-ben | Forrás: navaltoday.com ,

Az Electric Boat a Newport News Shipbuildinggal (amely hajóépítő vállalat egyébként az új Ford-osztályú repülőgép-hordozókat is építi) közösen fogja kivitelezni a szerződést, mely szerint egy öt éves időtartam alatt évente két hajóval készülnek majd el, a tizedik tengeralattjárót 2023-ban átadva. Az – immár negyedik csomagot alkotó – Virginiák egyik nagy újítása az lesz elődjeikhez képest, hogy az eddig kötelező négy helyett csak három nagyobb karbantartási időszakra lesz szükség, így több bevetési idővel lehet velük kapcsolatban gazdálkodni (mert jellemzően az ilyen dokkba vonulós időszakoknál hónapokról beszélünk).

Az Amerikai Haditengerészet jelenleg 10 darab Virginia-osztályú, nukleáris meghajtású tengeralattjáróval rendelkezik és a mostani megrendelést nem számítva még további 8 darab épül. A Virginiákkal az immáron több mint negyven éve a világ óceánjain járőröző Los Angeles-osztályú tengeralattjárókat tervezik váltani, amelyekből összesen 62 darab épült és jelenleg 40 van aktív szolgálatban. Ennek megfelelően a Virginiákat is hasonló számban tervezi használni a U.S. Navy: legalább 30 darabot terveznek belőlük, de egyes 2012-es pletykák szerint ezt további hússzal akarják még megtoldani. Azóta persze a Pentagonban és a Kongresszusban is húztak némileg a nadrágszíjon, szóval az osztály végleges számait egyelőre csak tippelni lehet.