|

Oroszország újabb MiG-29-eseket rendelt

Bár az ezredforduló után az elmaradó megrendelések miatt még a típus gyártása is veszélybe került, lassan, de biztosan újra növekszik a megrendelési állomány, ezúttal Oroszország rendelt újabb példányokat a MiG-29 ‘Fulcrum’ típusból.

Az orosz védelmi minisztérium 470 millió dolláros szerződést kötött az RSzK MiG vállalattal 16 darab MiG-29SzMT típusú vadászbombázó szállításáról. A szerződés magába foglalja a kiszolgálóeszközöket és az ellenőrző-berendezéseket.

MiG-29SzMT kötelék | Fotó: Alan Wilson

MiG-29SzMT kötelék | Fotó: Alan Wilson ,

A többfunkciós kijelzőkkel, kiegészítő törzstartállyal és Zsuk-ME radarral ellátott típus vásárlása nem meglepő, az üzlet lehetőségét már tavaly augusztusban megszellőztették. Ráadásul az Orosz Légierőben kis mennyiségben már megtalálható a Fulcrum ezen változata is, lévén az Algéria által minőségi okokból elutasított átvételű gépek sorsát Moszkva oly módon tudta le, hogy saját légierejében állította azokat szolgálatba.

A mostani megállapodás egyébként mindössze a MiG-35 megrendelésének eltolása miatt különösen nehéz helyzetbe kerülő, egykoron szebb napokat is látott MiG mentéséről, a gyártás fenntartásáról szól, míg az elkövetkező 3 év alatt befejezik a MiG-35-ön végzett fejlesztési munkálatokat, utat nyitva ezzel a korábban bejelentett 37 darabos orosz MiG-35 rendelés előtt. (Ezt a mennyiséget eredetileg tavaly rendelték volna meg, de 2013 nyárán 2016 utánra tolták a dolgot.) A rendelésállomány később tovább növekedhet, 100-as nagyságrendben állítanák szolgálatba a „4++” generációs típust.