|

Algériának nem kellenek a MiG-29-esek

Az orosz Kommersant február 18-ai értesülései szerint Algéria 15 MiG-29 vadászgépet kíván visszaadni Oroszországnak, mert nincs megelégedve azok minőségével.

A történet szálai igazából Putyin elnök 2006 márciusi algériai látogatásáig vezethetőek vissza, mikor is egy hatalmas, 6,3 milliárd Dollár értékű komplex fegyvercsomagról szóló megállapodást írt alá a két ország. A szerződés értelmében Moszkva elengedte Algériának a szovjet éra alatt felhalmozott, majdnem 5 milliárd Dolláros hitel visszafizetését.

Légierő vonalon többek között a csomag részét képezte 34 MiG-29 2007-2008 között történő leszállítása is, mintegy 1,3 milliárd Dollár értékben. Algéria most a tavaly, az első körben leszállított 15 gépet dobná vissza a feladónak minőségi kifogások miatt és tagadná meg a további gépek fogadását.

Az állami United Aerospace Corporation illetékesének a Kommersant-nak adott nyilatkozata szerint Oroszország hajlandó visszavenni a gépeket, de csak abban az esetben, ha az afrikai ország modernebb és egyben természetesen drágább gépeket vásárol, mint például a MiG-29M2 vagy a MiG-35.

MiG-35
Díszfestésű MiG-35 – az indiai tender egyik esélyesét másnak is elpasszolná Moszkva

Az algériai elnök egyébként – konkrétan meg nem nevezett indokkal – február 19-én találkozott Putyin elnökkel Moszkvában. Persze igencsak jó eséllyel a MiG ügyben érkezett az államfő. A Kommersant energiaügyi és ipari minisztériumból származó értesülése szerint a MiG ügy el lett rendezve.

Várjuk a fejleményeket!