|

Görög Zubr eladás

Görögország nehéz anyagi helyzete miatt úgy döntött, hogy eladja mind a négy Zubr osztályú légpárnását. A vevő pedig nem más mint a Kínai Népköztársaság Haditengerészete, nyilatkozta ezt Kleftos Priapos, a Görög Haditengerészet szóvivője.

Kína nem olyan rég jutott hozzá a típushoz. Az első példányokat Ukrajnától vásárolta, de saját gyártásba is belekezdett. Ezek szerint annyira meg lehetnek elégedve a típus képességeivel, hogy nem várják meg a hazai gyártás felfutását inkább vásárolnak ahonnan tudnak.

Egy talán már nem túl sokáig görög Zubr | Forrás: strategyreports.files.wordpress.com

Egy talán már nem túl sokáig görög Zubr | Forrás: strategyreports.files.wordpress.com ,

A légpárnás kategóriáját tekintve a legnagyobb ami jelenleg szolgálatban áll. Egyszerre 3 harckocsit vagy 300 embert képes több szász kilométerre nagy zsebességgel szállítani és partra tenni. Ez a képesség jól jöhet Kínának a Dél-Kínai tengeren lévő kényes hovatartozású szigetek esetében.

A hír felettébb érdekes, mivel Kínát embargó sújtja és elméletileg nem lenne szabad számára fegyvert eladni. Ezt eddig a NATO tagországok be is tartották. A görögök azzal próbálnak védekezni, hogy ezeket a fegyvereket Oroszországban gyártották és így nem érvényes rájuk a korlátozás.