|

Alakulnak a nevezők az ausztrál kiképzőgép-tenderre

Az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) vezetése Project Air 5428 néven egy füst alatt váltaná le a PC-9 és CT-4 típusú kiképzőgépeket egy közös típussal. A tenderre két társulás pályázik.

A BAE Systems ausztrál leányvállalata a tegnapi nap folyamán közleményben jelentette be, hogy szövetségre lép a Beechcraft és a CAE vállalatokkal, melynek keretében egy komplex kiképzési rendszert ajánlanak a RAAF számára, mely a Hawker Beechcraft T-6C kiképzőgépen alapul. A csomag tartalmazza a szimulátorokat, a kiszolgálóeszközöket, a képzést és egy új kiképzési tematikát is.

Fotó: Hawker Beechcraft

Hamarosan brit felségjellel is láthatjuk | Fotó: Hawker Beechcraft ,

A közbeszerzési eljárásra nevező másik csapat vezetője a Lockheed Martin, mely a Pilatus Aircraft és a Hawker Pacific vállalatokkal közösen „Team 21” néven indul a megmérettetésen. Ajánlatuk alapját a Pilatus PC-21 kiképzőgép adja és hasonlóan bőséges csomaggal álltak elő, mint a rivális.

Pilatus PC-21

Az ausztrálok számára nem ismeretlen a Pilatus PC-21 | Fotó: Wikipédia ,

A svájci típus két okból is előnyben van. A PC-21-es nem ismeretlen az ausztrálok számára, mivel a Szingapúri Légierő PC-21-esei az ország kis mérete miatt a nyugat-ausztráliai Pearce támaszponton teleülnek, emellett a típus „nagyapja”, a PC-9-es 27 éve repül ausztrál színekben.