|

Reaktiválják az ukrán MiG-29-eseket

Újra szolgálatba helyezik a hadrendből kivont MiG-29 „Fulcrum” típusú vadászrepülőgépek egy részét Ukrajnában – közölte a védelmi minisztérium.

Április 4-én az ukrán védelmi miniszter, Igor Tyenyuh közölte, a március óta tartó vizsgálat megállapította, hogy az ukrán fegyveres erők harckészültsége elmarad az elégséges szinttől, és „nem kielégítő” állapotok uralkodnak. Az 507 repülőgépből és 121 helikopterből álló flotta csupán 15 százaléka bevethető. A hajózószemélyzet és műszakiak felkészültsége finoman fogalmazva is az elvárható szint alatt van, csupán 10 százalékuk bevethető.

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra történő felkészülés jegyében nagyjavított ukrán MiG-29-eseken is feltűnt a vezérsík megerősítése

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra történő felkészülés jegyében nagyjavított ukrán MiG-29 ,

A RIA Novosztyi hírügynökség értesülései szerint már megkezdték a „válságkezelést”. A korábban leállított gépekből a még repülőképessé tehető példányokat egy szakértői csapat kiválasztotta, majd a szükséges karbantartások és javításokat követően megkezdték a gépek berepülését az Ivano-Frankivszk közelében található támaszponton. A sort a MiG-29-esekkel kezdték, de később további típusok kerülnek átvizsgálásra.

Az Ukrán Légierő közel 80 darab MiG-29-essel rendelkezik, ebből alig két tucat van már csak szolgálatban. Az évtized elején megkezdték a gépek lassú ütemű modernizálását. A munkálatokat a Lviv városában található állami karbantartóüzem végezi. A modernizáció során az ICAO-követelményeknek megfelelő rádiókat és helymeghatározó rendszereket (GPS, GLONASS) építettek be, korszerűsítették a radart, melynek így 20 százalékkal nőtt a felderítési távolsága. A MiG-29MU1 jelzéssel illetett, modernizált gépek alkalmazhatják az ukrán Artem által gyártott légiharc-rakétákat, BVR harcban a megnövelt hatótávolságú (95 kilométer) R-27ER1 és R-27ET1 típusú fegyverek használatosak, míg manőverező légiharcban az új Gran rakétákat használhatják majd.