|

Észak-koreai UAV-ok zuhantak le délen

Dél-koreai illetékesek szerdai közleménye szerint alapos okuk van azt feltételezni, hogy az elmúlt napokban déli területen lezuhant 2, felderítő szerepkörűnek tűnő UAV mindegyike észak-koreai volt.

A két esetből az utóbbira most hétfőn került sor a két Korea közti, sárga-tengeri demarkációs vonalnak számító és déli kontroll alatt álló Baengnyeong-szigeten, mely szigetet övező tengert aznap amúgy mindkét fél erős tüzérségi tűz alá vette.

A korábbi esetre március 24-én a koreai határ és Szöul között nagyjából félúton található Paju település körzetében került sor.

Az előzetes vizsgálatok alapján a két, égkék színűre festett, kezdetlegesnek megnevezett UAV kapcsán abból sejtik, hogy észak-koreai eredetűek lehetnek, mert a bennük talált akkumulátorok feliratozása a koreai nyelv északi jellegzetességeit hordozza.

A déliek által közzétett információk szerint mindkét UAV-on japán gyártmányú fényképezőgépeket találtak, a lezuhant gépek pedig semmilyen adattovábbítási képességgel nem rendelkeztek. A hivatalos nyilatkozatban annyi szerepel, hogy a gépek Szöul és Paju környékéről, illetve egyéb határ menti területekről készítettek felvételeket.

Nem hivatalos források szerint egyrészt a Baengnyeong-szigeten található katonai létesítmények és a dél-koreai elnöki hivatal, valamint a határ menti területeket Szöullal összekötő egy autópálya szakasz lett fotózva.