|

Dél-Korea Falconokat lízingelhet

Bár tavaly év végén lezárult az F-X III tender és győztest hirdettek az F-35A Lightning II személyében, a hosszúra nyúló kiválasztási folyamat miatt keletkező űrt valamivel ki kell tölteni.

A KIDA (Korea Institute for Defense Analyses) megállapítása szerint Dél-Koreának optimális esetben 430 darab harci repülőgépre lenne szüksége, de a flotta jelentősen (közel 200 géppel) megcsappan majd a McDonnell-Douglas F-4E Phantom II és Northrop F-5E/F Tiger II típusok 2019-ig történő folyamatos kivonásával. Bár az F-X III tendert elnyerő F-35A hadrendbe állása elvileg 2018-ig megtörténik, a 40 darabos mennyiség (és az esetleges 20 gépes opció) csak a kivonandó gépek egy részét pótolja (a jelentős képességnövekedés ellenére). A kivonásra kerülő gépek leváltására (és az F-16-osok későbbi cseréjére) maguk fejlesztenének váltótípust, a KF-X program terméke azonban csak a következő évtizedben állhat szolgálatba.

Erődemonstráció a dél-koreai Kunsan légibázis területén 2012 tavaszán. | Fotó: Brittany Auld, U.S. Air Force

Erődemonstráció a dél-koreai Kunsan légibázis területén 2012 tavaszán. | Fotó: Brittany Auld, U.S. Air Force ,

A kialakuló hézagot időben észre vette a koreai vezetés, és tárgyalásokat kezdtek az Amerikai Egyesült Államokkal F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázók lízingeléséről. Pontos darabszámról még nem döntöttek, 20-60 példányról szólnak a hírek. A típus nem lenne ismeretlen a dél-koreai pilóták számára, mivel az ország légierejében a Falcon 4 különböző verziója is hadrendben áll.

A lízingelés nem idegen egyébként Dél-Koreától sem, korábban a T-50 Golden Eagle hadrendbe állásáig T-38 Talon típusú kiképzőgépeket béreltek az USAF flottájából.