|

Tengeralattjáró hiánytól félnek a Szenátusban

Samuel Locklear admirális a United States Pacific Command parancsnoka kedden a Szenátusnak a haderőt, azon belül a védelmi minisztériumot is felügyelő bizottsága (Senate Committee on Armed Services) előtt volt meghallgatáson, ahol többek között tengeralattjárókkal kapcsolatban faggatták.

A szóban forgó bizottságon belül a tengeri erőkkel foglalkozó albizottságban tag, illetve az A-10 kérdés kapcsán is ismerté vált Kelly Ayotte republikánus szenátor asszony arról érdeklődött az admirálisnál, hogy megítélése szerint minden igénye ki van-e elégítve tengeralattjáró vonalon. Ayotte felvezetésként kitért arra, hogy az aktuális hajóépítési tervezettel összhangban 2024-re a jelenlegi 55 vadász atom-tengeralattjáró darabszáma 42-re csökkenne, mely az Ő és több más szenátortársa számára aggodalomra ad okot tekintve a kínai haditengerészet, azon belül is a tengeralattjárók számának rohamos gyarapodását. Ezt követően szegezte a kérdést az admirálisnak.

A USS Hawaii (SSN 776) Guam partjainál

A Virginia-osztályú USS Hawaii (SSN 776) méretei láthatóan elmaradnak más feladatkörű kollégéjától | Fotó: Corwin Colbert, U.S. Navy ,

Ezen kérdésben Locklear úgy nyilatkozott, hogy a rohamosan növekvő és fejlődő kínai tengeralattjáró flottát nézve nagyon fontosnak tartja az amerikai tengeralattjárók mennyiségének szinten tartását és támogatná mennyiségük növelését, bár mint elismerte az erre irányuló kérelmei ezidáig nem teljesültek.

Arra a kérdésre, hogy az Obama adminisztráció mivel igazolja a tengeralattjárók számának csökkentését egy kínai erősödés közepette Locklear úgy válaszolt, hogy sajnálatos módon a mostani helyzet a legtöbb, amit a Navy illetékesei kihozhattak a rendelkezésre álló szűkös pénzügyi keretből. Rámutatott arra, hogy az egész alapvetően a kockázatkezelésről, illetve arról szól, hol milyen vállalható kockázatot lehet vállalni.

A meghallgatás összegzésében továbbá az olvasható még, hogy egyesek még futottak köröket a kínai – japán fegyveres konfliktus elkerülhetetlenségén, illetve egy esetleges amerikai – kínai konfliktus lehetőségén.

Locklear ez ügyben úgy nyilatkozott, hogy egyik esetet sem látja reálisnak, ugyanakkor figyelmeztette a törvényhozókat, hogy nem tartja szerencsésnek az olyan nyilatkozatokat, melyek potenciálisan a konfliktus irányába terelik a fejleményeket.