|

Honvéd tisztjelöltek harcászati gyakorlata

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Karának harmadéves lövész honvéd tisztjelöltjei március közepén egy hetet töltöttek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A harmad és negyedéves lövész honvéd tisztjelöltek harcászati gyakorlati képzése a csapatoknál történik. A 16 tisztjelölt alapvető feladata az volt, hogy egy elképzelt szituációban a saját erőknek segítve, egy előretolt állásban halogató harcot folytassanak, amellyel egy ellenséges zászlóaljat kellett feltartóztatniuk. A gyakorlást még életszerűbbé tette a MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) lézeres szimulációs rendszer használata.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár ,

A harmadéves hallgatók századparancsnoki és századparancsnok-helyettesi, illetve szakaszparancsnoki feladatokat láttak el, amelyeket rotációs rendszerben minden nap cseréltek. A tisztjelöltek itt már a gyakorlatban próbálhatták ki parancsnoki ismereteiket, miközben 3-4 harcjárművet irányítottak. A felmerülő hibákat az altisztek vagy a szervezet szakaszparancsnokainak segítségével azonnal ki tudták javítani.

A feladat sikerességének érdekében a kiképzést a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj kijelölt százada segítette, miközben a lövész állomány a zászlóalj logisztikai- és a törzstámogató század elemeivel együtt egy kihelyezésen vett részt. Az egy hétig tartó gyakorlaton a parancsnokok teljes mértékben kihasználták a kihelyezést, kora reggeltől egészen késő délutánig tartottak a foglalkozások, amelyeknek – a közös gyakorláson kívül – része volt a fizikai felkészítés és a harcászat is.

Deme László alezredes, a 62. Lövészzászlóalj parancsnoka szerint a közös gyakorlás a zászlóaljnak is egy pozitív feladat volt, hiszen együtt dolgozhattak az egyetem oktatóival. Nagyon sok pozitív tapasztalatot tudott szerezni a század állománya is és megismerkedhettek azokkal a személyekkel, akik a főiskola elvégzése után első tiszti beosztásukat a Bocskai dandárnál látják majd el.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár ,

Vukics Ferenc alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harcászat tantárgy oktatójaként és a gyakorlat vezetőjeként elmondta, hogy amikor szakasz vagy századparancsnoki szintre kell felkészíteni egy honvéd tisztjelöltet, akkor biztosítani kell számára a gyakorlás lehetőségét is. „A gyakorlat nagy előnye, hogy a hallgatók találkozhatnak olyan mennyiségű katonával és harceszközzel, amelyek később az ő parancsnokságuk alá tartoznak majd. Ilyenkor a motiváló erő nagyon fontos és itt derül ki az is, hogy hogyan kell a beosztott állományt irányítani.”

Kapcsolódó Facebook-galéria

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár