|

18 rakétát lőtt ki Észak-Korea

Az észak-koreai erők 18 darab rakétát indított vasárnap kelet felé, amelyek később a Japán-tengerbe zuhantak, Phenjan szerint saját területükön tartottak sikeres lőgyakorlatot.

Az első 10 rakétát helyi idő szerint délután 6 óra 20 perckor indították Vonszan környékéről, amelyek nagyjából 70 kilométer megtétele után a tengerbe csapódtak. A következő nyolcas sorozat még aznap este 8 óra körül indult. Kínai katonai szakértők szerint a kilőtt rakéták a szovjet eredetű Luna vagy Luna-M (NATO-jelöléssel FROG) kis hatótávolságú ballisztikus rakétarendszerhez tartoztak, amelyekből elvileg 24 darabbal rendelkezik az észak-koreai hadsereg.

A FROG-7 rakétakomplexum „koreaizált” változata egy észak-koreai felvonuláson | Forrás: npr.org ,

Észak-Korea a közelmúltban több hasonló rakétakilövést is végrehajtott a térségben, amelyek minden valószínűség szerint a február közepén megkezdett, Dél-Korea és az Egyesült Államok által közösen végrehajtott hadgyakorlatok ellen szólnak. A gyakorlatok ellen egyébként korábban nyíltan nem tetszését fejeztek ki Phenjan és azok elhalasztását, vagy nem megtartását követelte.

Jelenleg 12 700 amerikai katona gyakorlatozik Dél-Koreával közösen a „Foal Eagle” és „Key Resolve” hadgyakorlatok keretében április 18-ig.