|

Újabb helikopterekre feni a fogát a US Army

Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege fejlesztené forgószárnyas flottáját, ezúttal 100 darab UH-72 Lakota típusú, könnyű többfeladatú helikoptert rendszeresítene.

A közelmúltban több forrásból is megerősítést nyert, hogy a US Army komoly bevásárlásra készül: az alabamai Fort Ruckerben található kiképzőközpont TH-67 (leánykori nevén Bell 206B-3) helikopterekből álló gépparkját cserélné le 100 darab új gyártású UH-72 Lakotára. A bevásárlás egy részét a 2015-ös büdzséből fedeznék (55 példányt), míg a maradékra a 2016-os költségvetésből különítenének el némi pénzmagot.

UH-72A Lakota | Forrás: globalsecurity.org

Az UH-72A Lakota is az EC145 típuson alapul | Forrás: globalsecurity.org ,

Chuck Hagel védelmi miniszter által február 24-én bejelentett átstrukturálás és leépítés komolyan érinti mindhárom haderőnemet. A helikopterflotta sem ússza meg az átszervezést és megnyirbálást: a TH-67-esek mellett kivonnák a szolgálatból a Bell OH-58 Kiowa két verzióját is, a felszabaduló pénzt többek között a Chinook, Apache és Black Hawk helikopterek modernizációjára fordítják majd, melyek a tervek szerint 2020 utánig hadrendben maradnak.