|

Washingtoni aggályok egy állítólagos iraki-iráni fegyverügylet miatt

Az amerikai külügyminisztérium komoly aggályának adott hangot február 24-én, hétfőn egy hírügynökségi jelentés miatt, miszerint Irak egy 195 millió dollár értékű fegyver- és lőszervásárlási üzletet kötött Iránnal, lehetséges, hogy az Iránt sújtó ENSZ-embargó megsértésével.

A Reuters brit hírügynökség hétfőn számolt be arról, hogy olyan dokumentumokba kapott bepillantást, amelyek szerint a két közép-keleti ország novemberben állapodott meg egymással, nem sokkal azután, hogy Núri al-Máliki iraki miniszterelnök Washingtonban járt, és a fegyverszállítások felgyorsítását sürgette az amerikai kormánytól.

Forrás: blacknaija.com

Forrás: blacknaija.com

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő beszámolt arról, hogy Washington az ügy tisztázását kérte Bagdadtól, és kijelentette, hogy ha Irán bármely más országnak fegyvert adna el, az az ENSZ-embargó megsértését jelentené. A szóvivő visszautasította iraki parlamenti képviselőknek azt az állítását, hogy az Egyesült Államok lelassította az arab országnak történő fegyverszállítást, és Máliki ezért volt kénytelen üzletet kötni az irániakkal.

A Reuters szerint az iraki elnök hivatala sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a fegyvervásárlásról szóló értesülést, csak annyi megjegyzést fűzött hozzá, hogy egy ilyen lépés „érthető” lenne. „Háborút indítottunk a terrorizmus ellen, és ezt a háborút meg akarjuk nyerni. Semmi sem akadályozhat meg bennünket abban, hogy bárkitől fegyver és lőszert vásároljunk, mert az csak muníciót jelent számunkra a terroristák elleni harchoz” – jelentette ki Ali Muszavi, az iraki kormányfő szóvivője.

Psaki kijelentette, hogy az Egyesült államok összesen 15 milliárd dollár értékben biztosított felszerelést, szolgáltatásokat és kiképzést az iraki biztonsági erőknek. Elmondta, hogy a közelmúltban is több amerikai fegyverszállítmány indult Irakba – ezekben egyebek között Hellfire rakéták vannak -, és hogy folyamatban van Apache helikopterek szállításának jóváhagyása is.

Forrás: MTI