|

Modernebb célmegjelölő az Amerikai Hadsereg részére

A BAE Systems HAMMER elnevezésű terméke sikerrel teljesítette az Amerikai Hadsereg kritikus tervezési felülvizsgálatát és ezzel esélyt kapott a JETS (Joint Effects Targeting System) TLDS (Target Location Designation System) elnevezésű programjának megnyerésére.

2013 áprilisában a BAE Systems és a DRS fejenként 15 millió dollárt érő szerződést ünnepelhetett, melynek keretében a három éves tervezési és gyártási fejlesztés részeként produkálniuk kell a JETS TLDS követelményeinek megfelelő prototípust. 2014 folyamán és 2015 elején, a következő lépcsőfokot a program minősítési fázisa jelenti, ahol több eszköz kerül legyártásra és ellenőrzésre, hogy a megrendelő műszaki előírásainak megfelelőek e.

A JETS projekt keretében egy berendezést kívánnak biztosítani a JTAC és az előretolt megfigyelők számára, melynek segítségével lehetőség nyílik a célpont megkeresésére, helyzetének meghatározására és a pozíció küldésére a GPS-vezérelt vagy lézervezérlésű precíziós csapásmérő fegyverek felé. A TLDS „alprogram” keretében törekednek a hír tárgyát képező elvárások teljesítésére.

BAE Systems HAMMER l Forrás: defense-update.com

BAE Systems HAMMER l Forrás: defense-update.com ,

A jelenleg alkalmazott rendszer felett eljárt az idő s olyan kritikák fogalmazódtak meg vele kapcsolatban, minthogy túl nehéz vagy nem képes nappal és éjjel egyaránt a tűztámogatás lehetőségét biztosítani. Ezen felül nem rendelkeznek a modern kommunikációs eszközökre jellemző kezelőfelülettel, így nem képesek fogadni, továbbítani, elmenteni, megjeleníteni, tervezni és kezelni a célpontokról adatokat.

A TLDS „távcsövének” rendeltetése, hogy az alkalmazó képes legyen gyorsan megkeresni, azonosítani és pontosan megjelölni a csapásmérést végző egységek számára a célobjektumot. Mindezt bármilyen környezeti viszonyok között végre tudja hajtani és továbbítani az e célra fenntartott rendszerek számára, valamint a felderítési és műholdas adatok alapján meg tudja különböztetni a baráti és ellenséges erőket is, ezen felül kaphat és továbbíthat, koordinálhat célokról szóló adatokat.

A BAE Systems HAMMER (Handheld Azimuth Measuring, Marking, Electro-optic imaging, and Ranging) a haderő könnyűsúlyú igényeinek megfelelően lett kifejlesztve. A gyártó elmondása alapján a Védelmi Minisztérium eszköztárában található felszerelésekhez képest a tömege és az ára is a felével kevesebb.

Foto: BAE Systems l Forrás: defense-update.com

Foto: BAE Systems l Forrás: defense-update.com ,

Az érzékelő tekintetében beszédesebb fejlesztő közölte, hogy a már korábban megalkotott TRIGR (Target Reconnaissance Infrared Geolocating Rangefinder) megoldását alkalmazta a munkálatok folyamán. A HAMMER célmegjelölő képességét a kompakt kialakítású lézeres alkotóelem és egy nem mágneses iránytű adja, mely előbbi fejlesztéséhez az Elbit Systems of America céggel társultak. Az izraeli elektronikai óriás az együttműködés keretében így egy olyan célmegjelölőt adhatott az európai vállalat kezébe, melyet az Amerikai Tengerészgyalogsággal karöltve fejlesztettek és állított is utóbbi rendszerbe.

Az Amerikai Hadsereg által vezetett programot élénk érdeklődéssel követi nyomon a Légierő és a Tengerészgyalogság is. A 2016-ban lezárandó verseny ideje alatt a BAE Systems és a Finmeccanica Group csapatába tartozó, amerikai székhelyű DRS öt és húsz darab közötti berendezést kell leszállítson a tesztek lefolytatására