|

Lada AIP fejlemények

Híreinkben mi is többször foglalkoztunk már azzal, hogy a 677-es tervszámú tengeralattjáró osztályuk, avagy a Lada-osztály kapcsán az oroszok tisztességes méretű pofonba futottak bele a levegőfüggetlen meghajtás (AIP) összehozásakor. Ami elsősorban azért roppant kellemetlen ügy, mert működő AIP rendszer nélkül az exportpiacon megmaradni egyre nehezebb – márpedig a Ladáknak van ugye egy, az exportpiacra szánt kistestvére az Amur-osztály formájában. Amivel például az AIP-et elváró, vaskos díjazású indiai tenderen szeretnének nyerni.

A témával legutóbb 2012 őszén foglalkoztunk, az akkoriban összegyűlt híranyagok alapján az volt a helyzet, hogy bár már van egy meglehetősen jó teljesítményűnek megjelölt üzemanyagcellás AIP rendszerük még sok problémát kell korrigálni. Szintén ekkoriban szóltak a hírek arról, hogy a korábban felfüggesztett gyártású Lada-osztály emiatt esetleg csak a 3. egységtől kapna AIP rendszert, addig pedig elképzelhető, hogy lítiumionos akkumulátorokkal próbálnák valamelyest megközelíteni az AIP által lehetővé tett vízfelszín alatt tartózkodás idejét.

A közelmúltban befutott egy kapcsolódó híranyag, igaz az Orosz Haditengerészet parancsnoka nem volt túl bőbeszédű: Viktor Csirkov admirális annyit közölt, hogy az első Lada-osztályú tengeralattjárót ellátják az új AIP rendszerrel 2016-ra. A nyilatkozatból nem derül ki egyértelműen, hogy ez a 2. Lada lenne, avagy a jelenleg egyetlen hadrendben állóba, a Szentpétervárba építenék be az elmúlt években összehozott újabb megoldást.

Szentpétervár vizein hajózik a B-585 Szentpétervár

A B-585 Szentpétervár névadó városában 2011 júliusának utolsó vasárnapján, azaz az Orosz Haditengerészet napján | Fotó: Mike1979 Russia, Wikipedia ,

Végül, ugyan az AIP vonalhoz nem kapcsolódik, de megemlítendő, hogy Csirkov arról is beszélt, hogy az orosz tengeralattjáró építéssel kapcsolatos hosszú távú terveik alapján ott is bevezetnék a felszíni hajók építésénél széleskörűen alkalmazott moduláris kivitelezést. Mely többek között lehetővé tenné, hogy szélesebb méretskálát kínálhassanak standard elemekből építkezve. A nyugati megoldásokkal való versenyképesség fokozása érdekében ezen felül igyekeznek majd ráfeküdni az automatizáltság fokának növelésére is – ezzel pedig a legénység méretének, ezen keresztül pedig az üzemeltetési költségek csökkentésére.