|

Microsoft Kinecttel erősítenek az észak-koreai határ mentén

A Microsoft konzolokhoz fejlesztett, kontroller nélküli irányítást lehetővé tevő szenzorcsomagja és kapcsolódó szoftvere egy a napokban közzétett dél-koreai bejelentés szerint meglehetősen szokatlan helyszínen került bevetésre: egy dél-koreai fejlesztőcégnek a redmondiak mozgásérzékelő rendszerére építkező megoldása tavaly augusztusa óta a félsziget északi felé szemlélődik a határvonal egyes, meg nem nevezett szakaszain.

A Kinect első generációja

A Kinect első generációja ,

A Saewan nevet viselő cég, azon belül is bizonyos Ko Jae-Kwan által fejlesztett megoldás a közzétettek alapján azért keltette fel a haderő érdeklődését, mert az hatékonyan képes megkülönböztetni az embereket az állatoktól. Ez pedig meglehetősen jól jön a határ mentén, mert igen kifinomult érzékelők ide-oda a jelenlegi rendszer állítólagosan sok téves riasztást küld ki abból adódóan, hogy nem tud különbséget tenni ember és állat között.

És hogy ez miért, hogyan lehet probléma? Nos a választ a Koreai Demilitarizált Övezet léte adja meg: a félszigeten végighúzódó, cirka 4 km széles sávban annak létrejötte óta finoman szólva sem volt ajánlott a tartózkodás, – már csak azért sem, mert az 1953-as szerződés 1-1 falut engedélyezett az övezetben – aminek következtében akaratlanul paradicsomi állapotok jöttek létre a vadvilág számára. Olyannyira, hogy ezt a vékonyka, számos ritka és veszélyeztetett fajnak menedéket adó, cirka 60 éve lezárt sávot a mérsékelt égöv egyik leginkább eredeti állapotában megőrzött területeként tartják számon.

Ebből pedig valóban adódhat, hogy a telepített érzékelők nem csak az Észak-Koreából menekülni próbálókra riasztanak, hanem például a nagyobb testű emlősökre is.

A dél-koreai védelmi minisztérium részéről anonim módon, ergo nem hivatalosan megerősítették, hogy a határ őrzésének fokozásaként valóban bevetették egyes szakaszokon a módosított Kinectet, ám az információt szolgáltató személy biztonsági okra hivatkozván nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

A szóban forgó megoldást fejlesztő Ko Jae-Kwan álláspontja szerint a Kinect szenzorjai az árukhoz képest nagyon pontosak, így költséghatékony megoldásként szolgálhatnak. Ezen felül említést tett arról is, hogy tervben van az Xbox One-al érkező (jelentősen kibővített) Kinect 2 változatban elérhetővé vált lehetőségek, úgymint a testhőmérséklet és pulzusszám detektálás implementálása.

Mint a fenti videóban is látható a Kinect 2 sötétben is jól „lát” mindenféle külső rásegítés nélkül is.