|

Megkezdődött a medinai radartorony műszaki átadása

Megkezdődött a medinai 3D-s NATO-radartorony műszaki átadása, a létesítményt várhatóan márciusban adják át hivatalosan.

A HM EI Zrt. és a Mega-Logistic Zrt. konzorciuma 2014. január 28-ára készre jelentette a radartorony kivitelezését, a műszaki átadás-átvételi eljárásban részt vesznek az érintett katonai szervezetek, katonai műszaki ellenőrök és a radartorony tervezője.

A radartoronyban, amely már 2013. december 10. óta rendelkezik használatbavételi engedéllyel, az elmúlt két hónapban csak a híradó-informatikai szerelési munkálatok folytak. A toronyra telepített kommunikációs rendszer sikeresen átvette a laktanya mellett eddig működő antennatorony és híradástechnikai konténer szerepét, amelyeket 2014. január 15-16-án bontottak le.

Forrás: honvedelem.hu

Forrás: honvedelem.hu ,

Az olasz gyártmányú radarberendezés még nem érkezett meg a helyszínre, a magyar partner készen áll fogadására. Az olasz Selex ES szakemberei a HM Arzenál Zrt. közreműködésével február 4-5-én beüzemelték a radartorony csonkagömbjének terében található darut, amely feltétele a radar telepítésének. A radartorony építés-kivitelezésében nincs késés, a kivitelezési feladatok a szerződéses határidőre befejeződtek. A torony a radar telepítéséhez rendelkezésre áll, ettől kezdve a radarral kapcsolatos tevékenységek a gyártó felelősségébe tartoznak. A gyártó az említett beépített daru beüzemelését követően kezdi meg a radar szállítását, majd telepítését. 2014 végén biztosítottak lesznek a radar hadrendbe állításának feltételei, a hadrendbe állási folyamat várhatóan 2015 első negyedévében fejeződik be.

A medinai radarállomás építése 2012. októberben kezdődött egymilliárd-ötvenmillió forintos beruházással, az új háromdimenziós radar az 1987-ben telepített szovjet lokátortechnikát váltja fel. A medinai radar mellett két, már meglévő, úgynevezett réskitöltő radarszázad és a békéscsabai, valamint a bánkúti 3D-s radar együtt biztosítja az ország légterének védelmét.

A radartorony megvalósítási költségének 94 százalékát a NATO fedezi, a működési költségekhez 19 éven keresztül hozzájárul az észak-atlanti szövetség.

Forrás: kormany.hu/MTI