|

Új cég lesz a Luftwaffe A-4N-szolgáltatója 2015-től

A Discovery Air Defence Services (DADS) cég váltja 2015-től a BAE Systems vállalatot a német haderő civil partnerének szerepében – adta hírül a német sajtó. Az utóbbi években a brit illetőségű BAE szolgáltatott repülőgépeket, konkrétan Douglas A-4N Skyhawk-okat a Luftwaffe számára, elősegítendő a katonai pilóták kiképzését. A civil lajstromú gépek részt vettek számtalan hadgyakorlaton, szimulálva az ellenség szerepét, valamint célt repülve a Német Légierő vadászainak, légvédelmirakéta-egységeinek. A különleges, fehér-kék festésű A-4N-ek azonban 2015-től elveszítik ezt a szerepüket, mivel helyüket a DADS gépei veszik át – amik történetesen szintén A-4N-ek lesznek.

Ami jön: A-4N Skyhawk, a DADS újdonsült flottájából | Fotó: Joe Copalman, DADS

Ami jön: A-4N Skyhawk, a DADS újdonsült flottájából | Fotó: Joe Copalman, DADS ,

Amint azt a DADS sajtóközleményben tudatta a nyilvánossággal, a január 30-án aláírt szerződésük 2019 végéig szól, a benne foglaltak szerint pedig a hét Skyhawk, melyet a Luftwaffe rendelkezésére bocsátanak, évente összesen 1200 órát repülhetne – mégpedig nem csak Németországban, hanem Európában bárhol. Érdekesség, hogy a cég csak tavaly december 17-e óta rendelkezik a típussal, amikor is megvásárolták az amerikai ATSI (Advanced Training Systems International) vállalatot, mely 10 A-4-est üzemeltetett, főként a US Navy számára. A DADS ezek nélkül nem is tudta volna teljesíteni a mostani szerződésben vállaltakat, ugyanis a flottájában található 17 Alpha Jet, melyek még alkalmasak lettek volna erre a szerepkörre, szinte folyamatosan foglalt a Kanadai Légierő igényeinek kielégítése miatt.

Ami megy: a BAE Systems egyik A-4N-je, mely eddig a Luftwaffe segítségére volt - itt éppen Nordholzban, a német haditengerészeti repülőerők fő bázisán

Ami megy: a BAE Systems egyik A-4N-je, mely eddig a Luftwaffe segítségére volt – itt éppen Nordholzban, a német haditengerészeti repülőerők fő bázisán ,

A DADS egyébként a Discovery Air leányvállalata, annak kiterjedt szolgáltatói körébe tartozva. A cég nemzetközi szinten nyújt főként légi szállítási és pilótaképzési szolgáltatásokat, magánszemélyeknek, vállalatoknak és katonai/állami szerveknek egyaránt.