|

Szintet lép az amerikai helikopterek védelme

A tengerentúli nemzet légi eszközei eddig sem szenvedtek hiányt az önvédelmi képességek terén, ezt kívánja az Amerikai Hadsereg tovább fokozni jelen megrendeléssel.

Amely meglepő – ám nem egyedülálló – módon nem egy amerikai gyártónak fog munkát adni, hanem a BAE Systems szállíthatja a több mint 300 készletet számláló, harmadik generációs (Gen3) CMWS (Common Missile Warning System – Egységes Rakétaindításra Figyelmeztető Rendszer) eszközt összesen 39 millió dollár értékben.

Eme berendezések kulcsfontosságú szereppel bírnak a hajózók és gépeik védelmében, melyről az amerikaiak biztos tudnának nyilatkozni, mivel egyébiránt 2100 darab már beépítésre került és közel 2 millió bevetésen töltött repült óra alatt vigyázták a fedélzeten lévőket.

Az összegyűjtött tapasztalat vezetett oda, hogy a CMWS-t az AN/AAR-57A(V) sztenderdre korszerűsítsék, amelytől a változó fenyegetésekkel szembeni nagyobb mértékű megfelelést, szélesebb körű ellentevékenység végzését és a „csalik” alkalmazása mellett a lézer alapú DIRCM (Directed Infrared Countermeasures – Irányított Infravörös Ellentevékenység) alkalmazását is elvárják.

AN/AAR-57A(V) CMWS rendszer l Forrás: defense-update.com

AN/AAR-57A(V) CMWS rendszer l Forrás: defense-update.com ,

A HFI (Hostile Fire Indication – Ellenséges Tűz Jelzése) képesség által a rendszer a vészhelyzetnek legmegfelelőbb eljárást ajánlja fel, legyen az légi vagy földi indítású, illetve irányított vagy irányítatlan rakéta. A hajtóanyaggal rendelkező támadó eszközök mellett a Gen3 képes érzékelni, ha kézifegyverekkel nyitnak tüzet a hordozó platform felé, melyet a bevetés teljes ideje alatt rögzít, hogy utólag elemzésre és rögzítésre kerülhessen a támadás esetén rögzített „elektronikus jel”.

„A Gen3 kifejlesztésével eljutottunk oda, hogy a rakétaindításra vagy ellenséges tűzre figyelmeztető rendszert és az adatrögzítő egységet egy dobozban helyezzük el. Érzékelhető különbség fog látszódni ezáltal a csatatéren, mivel csapataink a fenyegetés pontos ismeretében a szituációnak legmegfelelőbb módon járhatnak el, így fokozva túlélési esélyeiket” – nyilatkozta Bill Staib, a BAE Systems Threat Management Solutions részlegének igazgatója.

A magasan automatizált védelmi rendszer a fenyegetés azonosításával képes az ellenintézkedés megtételére a pilóta beavatkozása (avagy engedélye) nélkül. Mivel rendszerint az effajta eszközök beépítése utólag történik meg, a tervezés során ügyeltek rá, hogy bármely repülőgép vagy helikopter szerkezetébe beépítésre kerülhessen, akár úgy, hogy az egyébként már rendelkezik más önvédelmi rendszerrel.

A jelen kontraktus még csak az első részlete annak az összesen 496 millió dollárt kóstáló beszerzésnek, melynek részletei – így a darabszám és a határidők sem tisztázottak. A célkitűzések annál inkább, mivel az amerikai haderő legalább 1300 darab Gen3 megvásárlását szeretné tető alá hozni.

CMWS érzékelő egy Huey orrába építve l Forrás: defense-update.com

CMWS érzékelő egy Huey orrába építve l Forrás: defense-update.com ,

Az aktuális program a „dobozokon” és az alkatrészeken felül a műszaki és mérnöki szolgáltatással egészül ki, sejthetően a védelem legmagasabb szintű biztosításának érdekében. Az elkövetkező két évben több mint ezer platformon kerül a Gen3 beépítésre és a folyamat a veszélyeztetett területen „dolgozó” Apache, Kiowa és Blackhawk helikoptereken el is kezdődött Afganisztánban.