|

Titokvédelmi megállapodást írt alá a magyar és lengyel védelmi miniszter

Titokvédelmi megállapodást írt alá Hende Csaba honvédelmi miniszter lengyel partnerével, Tomasz Siemoniak védelmi miniszterrel szerdán Budapesten – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

A magyar-lengyel kormányközi csúcstalálkozó részeként Hende Csaba és a lengyel védelmi miniszterrel aktuális biztonságpolitikai kérdésekről és a kétoldalú katonai kapcsolatok fejlesztéséről egyeztetett. Mint a HM közleményében kiemelte: „Lengyelország hazánk egyik legfontosabb stratégiai partnere, nemcsak politikailag és gazdaságilag, hanem a védelmi együttműködés területén is”.

Dr. Hende Csaba |Fotó: HTKA.hu - Aim-120

Dr. Hende Csaba | Fotó: HTKA.hu – Aim-120 ,

Magyarország és a Lengyel Köztársaság között kiválóak a kapcsolatok, hosszú múltra visszatekintő baráti viszonyt ápol a két ország, ami jó alap az együttműködés elmélyítéséhez és továbbfejlesztéséhez. A HM szerint a visegrádi országok közötti védelmi együttműködés az elmúlt időszakban új lendületet kapott.

A tavaly októberi V4 találkozón a kormányfők egyetértettek abban, hogy szorosabbra kell fűzni a biztonság- és védelempolitikai együttműködést, mindenekelőtt a közös európai uniós harccsoport kialakítása érdekében. A magyar felajánlás többek között lövészeket, műszaki, logisztikai, víztisztító, egészségügyi, különleges műveleti erőket és törzstiszti hozzájárulást is tartalmaz.

Most a szerdai kétoldalú megbeszélést követően Hende Csaba és lengyel partnere aláírta a minősített információk kölcsönös védelméről szóló Titokvédelmi Megállapodást – írta a HM, kiemelve: „az újabb megállapodás aláírása is jelzi a lengyel-magyar kapcsolat elmélyítésének további lehetőségeit”.

Forrás: kormany.hu/MTI