|

Repült az első „kigyúrt” Rafale

Az európai gyártók termékei miután először elriasztják leendő vásárlóikat, a fejlesztések és a tervek összhangba kerülésével egyre több rendszeresítőt állítanak maguk mögé. Ámbár most nem egy sikeres eladásról olvashatunk az alábbiakban, a Dassault jövőbeni kampányaiban biztos, hogy sarkalatos pontot fog képezni eme előrelépés.

Ami nem más, minthogy a franciák üdvöskéje sikeresen végrehajtotta első repülését a „nehézfegyverzetű” konfigurációban, mely alatt az új fegyverek hordozásának lehetőségét és a nagyobb üzemanyagtartályok egyidejű felhelyezését értik.

A tesztrepülés folyamán az „agyonpakolt” gall kacsa 14 függesztési pontjából 12-n hat darab Sagem AASM Hammer precíziós bombát, négy darab közép- és nagy hatótávolságú MBDA Mica légiharc-rakétát, kettő darab Meteor BVR (Beyond Visual Range – Láthatáron túli) levegő-levegő rakétát és három darab 2000 literes külső üzemanyagtartályt cipelt.

Pózol a gallok büszkesége l Forrás: thumkar.blogspot.com

Pózol a gallok büszkesége l Forrás: thumkar.blogspot.com ,

A Snecma M88 nevű erőforrások által levegőbe emelt gép az airforce-technology.com weboldal szerint így az egyedüli a világon, mely a saját súlyának másfélszeresét képes külső pilonjain hordozni. Eme állítást fejelte meg a gyártó azzal, hogy két ilyen vadászrepülőgép harcértéke hat darab Mirage 2000 típusénak felel meg.

Forrás: defense-update.com

Rafale teljes fegyverzetben | Forrás: defense-update.com ,

A Dassault által finanszírozott projektbe a honi védelmi beszerzési ügynökség, a DGA is bekapcsolódott, előbbi elmondása szerint, hogy „végeredményként hibátlan repülési görbe születhessen”.

Eme törekvéstől függetlenül a Dassault január 10-én egy 1.3 millárd dollár (1 milliárd euro) értékű szerződés teljesítésének kezdhetett neki a DGA által, célkitűzésként megjelölve, hogy a Rafale-flotta az F3-R modifikáció szintjére legyen modernizálva, hogy a Meteor és a lézervezérlésű Hammer fegyverek 2018-tól megjelenhessen a deltaszárnyas „öszvér” arzenáljában.