|

Abramsek Moszkva alatt

Olvasóink talán emlékeznek rá, hogy az oroszok tavaly úgy döntöttek, hogy harckocsijaik képességeinek demonstrálására bevetnek egy új módszert is. Az elképzelés egy afféle nemzetközi biatlonról szól, ahol azonban nem sífutók teljesítik némi lövöldözéssel megtűzdelve a kijelölt pályát, hanem harckocsizók és gépszörnyeik.

A tervük nyilvánvalóan az, hogy a magasan kvalifikált orosz harckocsizókból összeállított csapat maga mögé utasítja a meghívott NATO csapatokat, demonstrálva ezzel, hogy lám-lám… No persze egy ilyen esemény hatására talán még nevenincs banánköztársaságok diktátorai sem vásárolnának haditechnikát, ám tény, hogy egyrészt látványos, másrészt a médiában kitűnően eladható. És itt nem is más a cél.

Próba jelleggel az első ilyen versenyt már meg is rendezték tavaly augusztusban – igaz ezen az oroszok mellett még csak a beloruszok, kazahok és az örmények vettek részt színesre pingált T-72-esekkel.

A tavalyi versenyt a vörös színekben induló oroszok nyerték.

A dolog minden bizonnyal jól sült el, hiszen a folytatásról nem tettek le, idén július 26 – augusztus 10 között megrendezésre kerül az első „éles” bajnokság, melyen már nem csak a volt szovjet tagköztársaságok közül kerülnek ki résztvevők.

2013-ban a harci szekerek mindegyike T-72B volt. Idén ez másként lesz.

2013-ban a harci szekerek mindegyike T-72B volt. Idén ez másként lesz. ,

Hogy pontosan kik is lesznek jelen, azt még nem tudni pontosan, ám hogy az amerikaik igen, az biztos, lévén ők már tavaly nyáron rábólintottak a meghívásra. Ezt egyébként nemrégiben Putyin elnök újból megerősítette egy moszkvai egyetemen tartott vendégszereplése során, hallgatói kérdésekre válaszolva.

A védelmi minisztérium szerdán közzétett kapcsolódó sajtóanyaga szerint ezidáig 40 ország érdeklődött az eseménnyel kapcsolatban.

Az elérhető információk szerint a nyáron teljesítendő, akadályokkal megtűzdelt táv 20 kilométeres lesz, melynek legyűrése közben a résztvevőknek akár 2,2 kilométeres távolságra kihelyezett célpontokat is ki kell „iktatniuk”. No persze 1-1 mellédurrantásért büntetés jár – a kazahok tavalyi egy céltévesztése 500 méteres büntetőkört vont maga után.

Azt egyébként nem tudni, hogy az oroszok idén is T-72-essel mennek-e neki a versenynek, avagy a mezőny combosodásával valami modernebb, export szempontból is reklámozandóbb szekeret vesznek elő – utóbbi tűnik a sokkal valószínűbbnek.