|

100 Leopard 2A6 harckocsit vettek a finnek

A tavaly év végi híreknek megfelelően a finnek gondoskodtak róla, hogy a jövőben ne nagyon vegyen már más harckocsikat Hollandiától: egy meglehetősen jó árazású üzlet keretében kisöpörték a holland raktárakat. Konkrétabban vettek 100 Leopard 2A6NL harckocsit.

A közelmúltban jóváhagyott 200 millió eurós csomagban a 100 harckocsi mellett 10 évre szólóan tartalék alkatrész, továbbá szimulátorok és lőszer csomag foglaltatik a hírek alapján. A finn és a holland védelmi miniszter a mai napon írja alá a szerződést.

A 2015 – 2019 között leszállítandó 100 harckocsi közül egyes források szerint 80 lekonzervált állapotban kerül majd a finnekhez.

A finneknek amúgy jelenleg Leopard 2A4 típusú harckocsikkal rendelkeznek, mely típusból 2004-2009 között 139 darabot szereztek be használtan a németektől. A rendelkezésre álló adatok alapján ebből jelenleg 100 darab körüli mennyiség van aktív állományban.

Finn Leopard 2A4

Finn Leopard 2A4 ,

Hogy a finn hadseregen belül egyes források szerint jónak, ám a mai kor igényeihez mérten már nem élvonalbelinek nevezett A4-esek sorsa mi lesz a mai királykategóriát képviselő A6-osok érkezte után, azt még nem tudni. Vélhetően nem esnek át semmilyen modernizáláson, hiszen a nagyon jó áron megvett A6-os géppark kiépülése után jelenlegi formájukban is jók lesznek (várhatóan lekonzerválva) tartaléknak, második vonalnak.

Finn Leopard 2A4-esek. Ha ezeket a nagymacskákat a hadseregen belül már nem tekintik élvonalbelinek, akkor vajon a még tárolt(?) T-55M harckocsijaikról hogy vélekednek? :)