|

Tovább maradnak Afganisztánban az ausztrál Heronok

Az ausztrál vezetés úgy döntött, hogy a nemzetközi misszió résztvevőjeként tovább üzemelteti IAI Heron pilóta nélküli eszközeit Dél-Afganisztánban.

Ugyan Ausztrália már kivonta harcoló alakutait a közel-keleti országból, azonban még így is szép számban akadnak ausztrál katonák az ISAF berkein belül, de ők leginkább kiképzési és művelettámogatási feladatokat látnak el. Hozzájuk tartoznak a 2010 januárja óta kint szolgáló Heron repülőgépek is, amelyek a jövőben a koalíciós műveletek támogatására fókuszálnak, azokon belül is leginkább a Kandaharban székelő Déli Regionális Parancsnokság tevékenységeire helyezve a hangsúlyt.

Fotó: IAI

Fotó: IAI ,

„A Heron RPA (Remotedly Piloted Aircraft – távolról irányított repülőgép – szerk.) és kapcsolódó rendszereinek továbbüzemeltetése jelzi Ausztrália elkötelezettségét Afganisztán és az ISAF felé 2014-ben is. Ez összhangban van a korábban bejelentett képzési és szakmai hozzájárulásokkal, amelyeket az ADF (Ausztrál Védelmi Erők – szerk.) és az ausztrál kormány fog nyújtani Afganisztánban, ahogy a feladatunk Uruzganból* kiszélesedik az egész afgán nemzetre.” – nyilatkozta David Johnston, ausztrál védelmi miniszter utalva arra, hogy a feladatokat az ISAF-tól hamarosan átvevő afgán haderő kiképzésében és támogatásában milyen szerepet játszik Ausztrália.

Egyébként nem ez az egyetlen hír az ausztrál Heronokkal kapcsolatban, lévén kandahari bázison települt flotta idén elérte a 20 ezer repült órát, ami kevesebb, mint négy év alatt nem kis teljesítmény.

*Uruzgan tartomány székhelyén, a Tarin Kotban található nemzetközi bázison települtek korábban az ausztrál harcoló erők. A csapatok kivonása után a bázist bezárták.