|

Elektronikai harc az ellenséges erőkkel

Nyolchetes kiképzésük zárógyakorlatán vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj elektronikai harc századának katonái a hajdúhadházi gyakorlótéren.

A század kijelölt személyi állománya egy olyan speciális műveletek támogatására is alkalmas mobil rádióelektronikai felderítő eszközzel hajtotta végre a gyakorlati és elméleti felkészülést, amely a későbbiekben hozzájárulhat az itthoni gyakorlatok támogatásához.

A december közepén megtartott 14 órás zárógyakorlat célja az volt, hogy a katonák számot adjanak az eszközzel kapcsolatos tudásukról, valamint a rádió-irányméréssel, rádióelektronikai felderítéssel kapcsolatos ismereteikről. A két, egyenként háromfős LLVI (Low Level Voice Interception) csoport a mobil rádióelektronikai eszközökkel, saját háromnapi felszerelésével, valamint a feladatukhoz szükséges összes szakmai okmánnyal együtt hajtotta végre összetett szakharcászati feladatait. Tették mindezt úgy, hogy az összhangban legyen a századparancsnok harcparancsával, kielégítse azon kritikus információigényeket, amelyek a területen tevékenykedő ellenséges erők összetételét, helyzetét és szándékát célozták felderíteni. Az ellenséges erők az elektronikai harc század és a csapatfelderítő század állományából hajtották végre az alájátszást rádiótechnikai eszközök üzemeltetésével, illetve folyamatos áttelepülésekkel.

A SUAV előkészítése | Fotó: MH 5. Bocskai István Lövészdandár

A SUAV előkészítése | Fotó: MH 5. Bocskai István Lövészdandár ,

A két LLVI csoport rádiófelderítési adatainak vizuális megerősítését a támogatásukra kijelölt elektronikai harc század SUAV (Small Unmanned Air Vehicle – pilóta nélküli felderítő repülő) szakaszának állománya biztosította az adott terület levegőből történő megfigyelésével és az ellenséges erők folyamatos monitorozásával.

Az LLVI csoportok hat iránymérési ponton települtek a nap folyamán és sikeresen felderítették az „ellenséges” erők kapcsolati rendszerét, iránymérésekkel meghatározták települési helyeiket. Miután sikerült meghatározni az „ellenséges” erők vezetési rendszerének pontos koordinátáit, a LLVI csoportok parancsnoka a saját vezetési pont irányából kért engedélyt a tüzérségi támogatásra és leadta az ezzel kapcsolatos jelentését.

A kiértékelés alapján a két csoport jó szinten látta el feladatát. Sikerült a számukra kitűzött feladatokat teljesíteniük úgy, hogy közben rejtve maradtak az alájátszók figyelő szemei elől.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár