|

Az Egyesült Arab Emírségeknek mégsem kell a Typhoon

Az Egyesült Arab Emírségek a Dassault Mirage 2000-9-esek váltótípusaként már hosszabb ideje tárgyalásokat folytat európai gyártókkal. Kezdetben a Rafale-nak állt a zászló, ám a két fél végül nem tudott dűlőre jutni, ami a páneurópai Eurofightert hozta helyzeti előnybe. Az idei Dubai Airshow ideje alatt még úgy tűnt, hogy nem is állnak rosszul a dolgok, ám a BAE Systems tegnap arról tett közzé nyilatkozatot, hogy az Egyesült Arab Emírségek döntése alapján a két fél között több beszerzés vonalán is befejeződnek a tárgyalások, beleértve az Eurofighter ügyét is.

Mint arról korábban beszámoltunk jelentős, 60 gépről szóló csomagról folytak a tárgyalások.

A BAE által közzétett sajtóanyagban ugyan nem tesznek említést arról, hogy az arabok mivel indokolták a BAE Systems és a két kormány közti tárgyalások beszüntetését, ám ahogy az esetek többségében lenni szokott, most is vannak nem hivatalos forrásokból származó adalék információk.

Ezek egyike emírségi forrás, mely az okok egyikeként az iráni helyzet generálta diplomáciai feszültség sikeres enyhítését jelöli meg, melyből adódóan jelenleg nincs szükségük a gépekre. Egy másik, iparági forrás ezt azzal bővítette ki, hogy az ügynek az sem használt, hogy a két fél sem az árról sem az ellentételezési csomagról nem tudott megállapodni.

A fejlemények szerint Abu-Dzabi környékén nem lesz rendszeres látvány az Eurofighter. Ami nem jó hír az Eurofighter konzorciumnak, lévén a régióban a szaúdi rendelés utáni legnagyobb Eurofighter üzletnek ígérkezett emírségi beszerzés így nem segít a gyártósor életben tartásában. | Fotó: Eurofighter - K. Tokunaga

Fotó: Eurofighter GmbH – K. Tokunaga ,