|

Új tankerekre vágyik Spanyolország

A Spanyol Királyi Légierő vezetése a kiöregedő Boeing KC-707 típusú légi-utántöltő repülőgépek leváltását tervezi. A váltótípust is kinézték már, ami nem más, mint az Airbus Military nevével fémjelzett A330MRTT.

Miguel Angel Martin dandártábornok egy december 3-i konferencián elmondta, a légierő vezetése számára az egyik első számú prioritás a tankergépek cseréje. Ugyanakkor sajnálkozva közölte, az országuk jelenlegi gazdasági helyzetében nincs meg a financiális háttér egy ilyen program sikeres végigviteléhez. Az előrejelzések szerint 2014 lesz a legkritikusabb költségvetési szempontból, és 2016-ban indul újra növekedésnek. Ha minden jól megy, az évtized második felére ráncba szedi magát a gazdaság már annyira, hogy megengedhetik maguknak egy új típus megvásárlását.

Fotó: Airbus Military

Fotó: Airbus Military ,

A financiális problémák ellenére „álmodoznak”, a váltótípust is kinézték már, ami nem más, mint az Airbus Military nevével fémjelzett A330MRTT. Az Airbus A330-200-ason alapuló, Franciaországban összeszerelésre kerülő, de az Airbus Military spanyolországi üzemében átalakított gépekből három példányt rendelnének a két KC-707-es helyére.

A gépek a jelenlegi tervek szerint 2020-ra érhetik el a kezdeti bevethetőséget és 2021-re állhatnak minden tervezett képességgel (és komplett, teljesen kiképzett személyzettel) szolgálatba.