|

Katonai és polgári védelmi feladatokra is alkalmazható biolabort fejlesztett a HM háttércége

Speciális katonai védelmi feladatokra, valamint polgári veszélyhelyzetek hatékony kezelésére is alkalmazható mobil biológiai laboratóriumot fejlesztett a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) Zrt.

A labor csütörtöki budapesti bemutatóján Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta: tervük, hogy a Varsói Szerződés megszűnése után széthullott magyar hadiipart klaszterként – a HM EI Zrt. vezetésével – új termékek, innovációk köré szervezve újraélesszék.

Magyar fejlesztésű biolabor bemutatása | Fotó: Kovács Tamás (MTI)

Magyar fejlesztésű biolabor bemutatása | Fotó: Kovács Tamás (MTI) ,

Felidézte, hogy ennek nyomán az elmúlt években már több olyan haditechnikai fejlesztés született, amelyek ráadásul nemcsak katonai, hanem polgári védelmi feladatoknál is alkalmaztak. Példaként emelte ki a júniusi árvíz kezelésénél nagy segítséget nyújtó pilóta nélküli repülőgépeket, amelyeket – mint megjegyezte – a világpiacon beszerezhető hasonló gépeknél lényegesen olcsóbban fejlesztettek ki.

Mint mondta, a Magyar Honvédség víztisztító konténereinek köszönhető, hogy az Európai Unió nem szabott ki mintegy 17 milliárd forintos bírságot az országra. Kifejtette: Magyarországon 2001-től 2010-ig lényegében semmilyen előrelépés nem történt az unió által előírt arzénmentesítés terén. A HM és háttérintézményei azonnal segítséget nyújtva a kormánynak mintegy 200 víztisztító konténert gyártott le és telepített ki az ország különböző pontjaira, nagyrészt az önkéntes tartalékos katonák bevonásával.

A honvedelem.hu felvételei az eseményről

A csütörtökön bemutatott Mobil Biológiai Laboratórium Komplexumot (MBLK) Hende Csaba az újjáéledő magyar hadiipar újabb sikerének nevezte. Mint mondta, már csak az van hátra, hogy a HM EI Zrt. a világ minél több pontjára exportálja fejlesztését. Az ebből származó bevételt az utolsó fillérig a honvédségre, a honvédelmi ügyekre fordíthatják – tette hozzá a miniszter. Móró Lajos, a HM EI Zrt. vezérigazgatója elmondta: a biolabor nagyrészt állami támogatásból – összesen mintegy egymilliárd forintból – csaknem öt év alatt készült el.

Magyar fejlesztésű biolabor bemutatása | Fotó: Kovács Tamás (MTI)

Magyar fejlesztésű biolabor bemutatása | Fotó: Kovács Tamás (MTI) ,

A HM fejlesztése iránt már most több országból, például Oroszországból, Kínából és Indiából is érdeklődtek – tette hozzá. Nagy Ágnes, a projekt szakmai vezetője kifejtette: a fejlesztés a legmagasabb, úgynevezett BSL-4 biológiai biztonsági szintű laboratóriumnak felel meg. Emellett könnyen és gyorsan szállítható és a világon szinte bárhol bevethető, az alkalmazási területre érkezéstől számított egy órán belül készen áll a minták feldolgozására.

A laboratórium egyaránt alkalmazható speciális katonai ABV (atom, biológiai és vegyi) védelmi feladatokra, valamint civil járványügyi, közegészségügyi, állategészségügyi, élelmiszer-egészségügyi, katasztrófavédelmi és biológiai védelmi feladatokra, hozzájárulva ezzel a polgári veszélyhelyzetek kezeléséhez – fejtette ki a projekt vezetője.

Forrás: kormany.hu/MTI