|

Peru is a Spartan mellett döntött

A dél-amerikai állam is csatlakozik a C-27J Spartan típusú szállítógépet üzemeltető országok sorába az Alenia Aeronautica nagy örömére.

A tegnapi nap folyamán jelentették be, hogy a Perui Légierő két darab C-27J Spartan típusú szállítógéppel gazdagodik, melyek összesen 135 millió dollárjukba fájtak az adófizetőknek. A szerződéskötést hároméves kiválasztási procedúra előzte meg, melynek végén az olasz típus került ki győztesen.

Fotó: Alenia Aeronautica

Fotó: Alenia Aeronautica ,

A hivatalos indoklás szerint kategóriájában a C-27J az egyetlen típus, mely biztonságosan képes az Andok vonulatai jelentette kihívásokkal megbirkózni maximális terheléssel. A perui hegyekben számos magasan fekvő és nehezen megközelíthető repülőtér található, mely a Perui Légierő jelenlegi típusainak (három Antonov An-32, egy An-72 és két Lockheed L-100) is feladja a leckét.

Peru most olyan országokhoz csatlakozik, mint Bulgária, Görögország, Olaszország, Litvánia, Mexikó, Marokkó, Románia és az USA, akik már üzemeltetik a típus példányait, de hamarosan átveheti első gépeit Ausztrália és Csád is. Emellett Szlovákia az olasz típus mellett döntött, de szerződéskötésre nem került sor.