|

Sikerrel teljesítette első küldetését az „új” Vigilant

A nemrégiben felújításon átesett harmadik Vanguard-osztályú nukleáris tengeralattjáró, a HMS Vigilant sikerrel teljesítette első nagyobb küldetését.

A méretes, 16 ezer tonnás hölgy öt évet töltött a dokkban, amíg 333 millió fontból felkészítették, hogy a 2020-as évek közepéig el tudja látni feladatait, amely többnyire a brit nukleáris csapásmérő erőt alkotó Trident II D5 rakéták cipeléséből áll. A „kötelező olajcserék” és reaktorfeltöltés után a Vigilant első útja az amerikai partokhoz vezetett, ahol tesztlövést hajtott végre egyik ballisztikus rakétájával, majd megkezdte 14 hetes titkos járőrözését a nukleáris elrettentés jegyében.

Folyik a munka a fedélzeten | Forrás: Royal Navy

Folyik a munka a fedélzeten | Forrás: Royal Navy ,

A Brit Királyi Haditengerészet közleménye szerint a majd’ négy hónapos őrjáratot végig a vízfelszínt alatt bujkálva töltötte a Vigilant és a személyzetnek is csak a családjuktól kapott 120 szavas rövid táviratok jelentették a külvilág felé a kapcsolatot, mielőtt a tengeralattjáró visszatért volna Faslane-be. Egyébként nem ez volt az egyetlen nagyobb esemény a Vigilant környékén, ugyanis október 14-én nagykorúvá vált, vagyis betöltötte 18. évét a hajó, amelyet a legénység egy hatalmas csokitortával ünnepelt meg.

18 éves lett a HMS Vigilant | Forrás: Royal Navy

18 éves lett a HMS Vigilant | Forrás: Royal Navy ,