|

Átvette második A400M-jét Franciaország

Tovább bővült Franciaország A400M teherszállítóinak száma: november 7-én, a spanyolországi Sevillában a DGA (Directorate General of Armaments) átvette a második Atlast a gyártó Airbus Militarytól. Az MSN8 gyári jelzésű, francia lajstromban pedig F-WWMQ néven szereplő A400M június 7-én repült először, azóta a gyári berepülését végezték Spanyolországban, mostanra pedig megérett az átadásra. A gépet a jövő héten átrepülik Orléans-Bricy repülőterére, ahol az első francia A400M, az MSN7 augusztus óta tartózkodik. A harmadik Atlast ezt követően csak januárban adja majd át az Airbus Military, mégpedig Törökországnak, mely így a második ország lesz, mely A400M-et vehet át.

Az MSN8 első felszállása | Fotó: Airbus Military

Az MSN8 első felszállása | Fotó: Airbus Military ,

Bár Franciaország nem csökkentette a beszerzendő mennyiséget, A400M-flottájának felállítása hosszú időintervallumot ölel majd fel. Amint azt Denis Mercier tábornok, a Francia Légierő vezérkari főnöke elmondta: jövőre és 2015-ben négy-négy, 2016-ban három, 2017-ben pedig két Atlas kerül majd francia állományba, amit egy hosszabb, több éves szünet követ a szállításokban. Látható tehát, hogy az 50 darabos megrendelés-állomány teljesítésére csak 2020 után számíthat az Armée de l´Air.

Franciaország, illetve Törökország után egyébként Németország és Nagy-Britannia lesznek a következők, akik átvehetik első A400M-jüket. A végszerelő üzemben, Sevillában jelenleg 10 példány várakozik arra, hogy megkapja végső alakját.